spring naar inhoud

Elul - potlucks, hoge feestdagen, Standing Together, en meer

Elul
Door Tori Egherman

Hallo allemaal,

Elul is de enige Joodse maand zonder feestdagen, wat ons de tijd geeft om ons voor te bereiden op het komende seizoen. Onlangs leerden we dat velen geloven dat de naam Elul (אלול) afkomstig is uit het Shir Ha’Hirim:

אני לדודי ודודי לי

Ani ledodi vedodi li: “Ik ben van mijn geliefde en mijn geliefde is van mij”.

Elul is een herinnering aan de kracht van liefde, aan haar radicale aard. En als er ooit een tijd was voor radicale liefde, dan is het nu.  Velen van ons voelen zich gebroken en overweldigd door verdriet in deze tijd, en er is niets dat gezegd kan worden om het gemakkelijker te maken. Het enige wat we kunnen doen is onszelf eraan herinneren dat we dit niet alleen hoeven te dragen.

Liefde en solidariteit voor jullie allemaal.

Er is veel bij te praten in deze nieuwsbrief. We beginnen met een lijst en dan kun je naar beneden scrollen voor meer informatie.

Oy Vey Events

Zon. 8 sept: Deviant Yeshiva: Joods-Christendom

14 sept: Havdalah Reimagined

Bereid je mentaal voor op de hoge feestdagen met Havdalah Reimagined, geleid door Lievnath Faber met originele muziek van Tali Gross.

21 sept: Havdalah Potluck Diner

Kom bij ons voor een potluck diner en een korte Havdalah ceremonie.

24-29 sept: Standing Together in Nederland

Oy Vey is trots om aan te kondigen dat we Rula Daooud & Alon-Lee Green, co-directeuren van Standing Together naar Nederland halen. Ze geven de Vrijheidslezing in de Balie, presenteren bij Movies that Matter en bij de LJG. Klik voor meer informatie.

De Hoge Feestdagen

Zon. 29 sept: How to… Rosh Hashana

Net voor het begin van de Hoge Feestdagen – waarin we Rosh Hashana, Yom Kippur, Sukkot én Simchat Torah vieren – organiseren we deze ‘How to..’ over Rosh Hashana. Stel je een soort Hoge Feestdagen 101 sessie voor waar we samen gaan kijken naar de verbindingen tussen deze feestdagen en hoe we deze (traditioneel, of juist niet) kunnen vieren. Doel is dat je na afloop van deze sessie je eigen Rosh Hashana kunt organiseren!

Vr. 4 okt: Tashlich Bijeenkomst en Shabbat Potluck

Doe dit jaar met ons mee als we de tijd tussen Rosj Hasjana en Jom Kippoer markeren met de Tashlich ceremonie. Dit is een nieuw ritueel voor velen van ons, dus maak je geen zorgen als je er nog nooit van gehoord hebt of er nog nooit aan hebt meegedaan. Je kunt met ons meedoen. Het is gezinsvriendelijk en single vriendelijk – dus, zoals gewoonlijk, kom zoals je bent! In Amsterdam op vrijdag 4 okt.

Maan. okt 7: Returning / Teshuva

Hoe gaan we om met deze datum die voor altijd gelinkt zal zijn aan een (opnieuw) triggeren van (Joodse) pijn en rouw. En hoe gaan we om met de oorlog in Gaza die erop volgde? 7 Oktober vindt dit jaar plaats precies tussen de 10 dagen van inkeer tussen Rosh Hashana en Yom Kippur. We nodigen je uit om je te laten deinen op de wijsheid van de Joodse kalender die ons richting introspectie beweegt. Samen kunnen we onderzoeken hoe we kunnen groeien en welke ideeën we moeten los laten om terug te keren (teshuva) tot onszelf, gebroken en heel, in dit nieuwe jaar.

Zon. 13 okt: Lokale Lulav Workshop

We gaan lulavs maken met lokale materialen uit Nederland. Dit is een leuke activiteit voor alle leeftijden. Je neemt je eigen lulav mee naar huis en kan deze gebruiken tijdens Sukkot!

Please Contribute

Sommigen van ons zijn misschien opgegroeid in Joodse gemeenschappen die veel aan fondsenwerving deden rondom de Hoge Feestdagen. Misschien heb je de voorzitter of penningmeester van je synagoge eens horen vragen om bijdragen voor de elektriciteitsrekening, om sprekers te financieren en om de gemeenschap draaiende te houden. Als je kunt, draag dan bij aan Stichting Oy Vey. We hebben ook een aantal rekeningen die we moeten betalen.

CONTRIBUTE

P.S. 21 nov: Save the date voor het Joods Manifestatie Festival!