spring naar inhoud

25 Feb - IWalk 'Joods verzet in Amsterdam'

The marble slab monument to Jewish resistance against the backdrop of a cloudy sky in the background and the

Oude jodenbuurt, Amsterdam

Meester Visserplein 25/02 13:00

Loop mee met Oy Vey en leer over het Joodse verzet in Amsterdam

IWalk ‘Joods verzet in Amsterdam’ – Loop je mee?

Gedurende de Februaristaking herdenking gaat het vaak over Joodse slachtoffers en Nederlandse verzetsstrijders. Over Joods verzet wordt er niet of nauwelijks gesproken. Dat mag anders! Loop mee met OyVey lid Mari, de maker van de IWalk ‘Joods verzet in Amsterdam’ en ontdek de verhalen, verteld door Holocaustoverlevenden.

Leeftijden: 14+

Talen: Nederlands en Engels

Datum en tijd

25 februari, zondag, 13.00-14.30

Locatie

Amsterdam  Oude Jodenbuurt

Aanmelden

Meld je aan om updates en belangrijke informatie (bijvoorbeld de locatie ) te krijgen van de organisatoren.

ORGANISEERT IN ALLE BEDRIJVEN DE PROTEST-STAKING!!! VECHT EENSGEZIND TEGEN DEZE TERREUR!!! EIST DE ONMIDDELLIJKE VRIJLATING VAN DE GEARRESTEERDE JODEN!!! ORGANISEERT IN DE BEDRIJVEN EN IN DE WIJKEN DE ZELFVERDEDIGING!!! WEEST SOLIDAIR MET HET ZWAAR GETROFFEN JOODSE DEEL VAN HET WERKENDE VOLK!!! ONTTREKT DE JOODSE KINDEREN AAN HET NAZI-GEWELD, NEEMT ZE IN U GEZINNEN OP!!!! BESEFT DE ENORME KRACHT VAN UW EENSGEZINDE DAAD!!!!! Deze is vele malen groter dan de Duitse militaire bezetting! Gij hebt in uw verzet ongetwijfeld een groot deel van de Duitse arbeiders-soldaten met U!!!! STAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!! Legt het gehele Amsterdamse bedrijfsleven één dag plat, de werven, de fabrieken, de ateliers, de kantoren en banken, gemeente-bedrijven en werkverschaffingen!! Dan zal de Duitse bezetting moeten inbinden! Dan hebt gij een slag toegebracht aan het monsterachtig plan, Mussert aan de macht te helpen! Dan verhindert ge een verdere leegplundering van ons land!! Dan krijgt de de kans Woudenberg uit het N.V.V. te jagen!!! STELT OOK OVERAL UW EISEN VOOR VERHOGING VAN LOON EN STEUN!! WEEST EENSGEZIND!! WEEST MOEDIG!!! STRIJDT FIER VOOR DE VRIJMAKING VAN ONS LAND!!!!

De Februaristaking wordt door velen gezien als het eerste publieke protest tegen de nazi-bezetting in Europa. Het was een protest tegen de pogroms in Joodse buurten in Amsterdam en werd gepromoot door de Nederlandse communistische partij, die door de Duitse bezetters illegaal was gemaakt. 300.000 mensen namen deel aan de demonstratie, het enige massale protest tegen de deportatie van Joden in heel Europa. We leren meer over de staking en het Joodse verzet tegen de nazi-bezetting tijdens deze gezamenlijke wandeling onder leiding van Oy Vey-lid Mari.

Na afloop kun je meedoen aan de herdenking van de Februaristaking.