spring naar inhoud

26 April Pesach Seder

Pesach 26 April met wijn glassen en matzos

Privé locatie in Amsterdam

26/04 17:30Locatie wordt gemaild

Oy Vey organiseert Joodse evenementen in Amsterdam in Nederland. Dus als je in de woestijn aan het dwalen bent op zoek naar een Sederavond voor je vrienden en familie, dwaal dan niet langer. Meld je aan voor Oy Vey’s Sederavond op 26 april in Amsterdam Oud West.

Wat kun je verwachten van Oy Vey’s Seder?

  • Vegan hoofdgerecht
  • Veganistische Seder borden
  • Een kinderkamer met activiteiten
  • Een creatieve Pesach vertelling met liedjes en ruimte voor nieuwe ideeën of vragen. Laten we er samen een leuke en interessante reis van maken!

Wat vragen we van jou?

  • Neem alsjeblieft een bijgerecht en/of drinken mee. Zorg ervoor dat het gerecht vegetarisch of veganistisch is en dat het geen gluten of rijsmiddelen bevat (geen chametz). Dat betekent ook geen bier.😉
  • Een open & vriendelijke houding meebrengen. We zullen met maximaal 80 mensen zijn. Maak nieuwe vrienden!

Meld je aan voor de Oy Vey Pesach Seder

Pesach gedachten

Voor velen van ons is Pesach een favoriete feestdag. Het is misschien wel de feestdag die ons als Joden het meest met elkaar verbindt. Tijdens de Pesach Seder geven we ons oorsprongsverhaal door van generatie op generatie. We spelen de exodus uit De Smalle Plaats op unieke en gedeelde manieren. Het is alsof ieder van ons op dat moment aanwezig was. Er is veel discussie over de historische juistheid van het Pesachverhaal. Wij stellen dat het belang van de feestdag niet is of het gebeurd is of waar het gebeurd is. Het belang zit in de notie van een gedeelde bevrijding en een gedeeld lot. Wanneer de Farao verordent dat alle mannelijke Hebreeuwse baby’s gedood moeten worden, ligt het lot van de baby Mozes in de handen van de dochter van de Farao. Opgroeiend met de privileges van een koninklijke vondeling, voelt Mozes nog steeds verwantschap met het lot van geknechte mensen en lijdt hij voor hun lijden.

Het ritueel van Pesach herinnert ons eraan dat onze overleving als volk vaak vereist dat we vluchten voordat het brood de kans krijgt om te rijzen. Bovendien worden we er voortdurend aan herinnerd dat we ooit vreemdelingen in een vreemd land waren. Het troosten en verwelkomen van vreemdelingen wordt in ruil daarvoor van ons gevraagd. Een Oy Vey lid vertelt ons dat haar familie veel verhalen deelde over het belang van gastvrijheid geven aan vreemden vanwege het Pesach verhaal. In deze verhalen kan elke vreemdeling de messias zijn en elke vreemdeling kan op een dag ons zijn.

Heb jij verhalen en rituelen die specifiek zijn voor jouw familie? Laat het ons weten.

Maakt u zich zorgen of u wel Joods genoeg bent voor Pesach?

Ik ben niet religieus; Ik ben bekeerd tot het Jodendom; Ik ken geen andere Joden; Ik weet helemaal niets van Joodse dingen af; Ik heb een Joodse vader of één Joodse grootouder; Ik heb gisteren spareribs gegeten Mijn specifieke zorg staat niet op deze lijst en dat maakt me super nerveus!!!; Mazel Tov! Je Bent Joods Genoeg!

Een onafhankelijk, eigenzinnig en uitgesproken Joods filmfestival organiseren is niet eenvoudig. Daarom zijn wij begonnen met een crowdfundingcampagne. Jouw donatie helpt ons om van Oy Vey Film een glansrijk (en terugkerend) succes te maken. Alle beetjes helpen!