spring naar inhoud

De moeder van mijn moeder is Joods

Klein Chai sierraad in de film De Moeder van mijn moeder is Joods van Eden Goldberg

Kriterion, Amsterdam

Roeterstraat 17005/05 17:00

Eden Goldberg | documentaire | 2023 | Nederlandse première
32 min | Nederlands met Engelse ondertitels

Ondanks dat het ooit de meest invloedrijke joodse bevolkingsgroep ter wereld was, blijft het joodse leven in Nederland, achtenzeventig jaar na de Shoa, ongrijpbaar. Voor Nederlandse joden die geen onderdeel uitmaken van een religieuze gemeenschap, bepaalt de verwerking van de genocide in overweldigende mate wat het vandaag de dag betekent om joods te zijn. Ze zijn verbonden met een traumatisch verleden, hebben een gecompliceerde relatie met Israël en ondergaan een diep geworteld antisemitisme in de Nederlandse samenleving. Een meer intieme en vreugdevolle Nederlandse beleving van Joods zijn komt nauwelijks van de grond. Dit filmproject is een uitdrukking van een zoektocht naar het terugwinnen, heroverwegen en ruimte maken voor de hedendaagse Nederlands-Joodse identiteit en het leven.

Na de film gaat Lilit Zeltsburg (Het Joods Manifest) in gesprek met filmmaker Eden Goldberg over haar film Joods zijn in Nederland en het binnenkort te verschijnen Joods Manifest.

 

Deze film wordt vertoond samen met:

Some of My Best Friends

Neville Smith / Tom Heritage | documentaire | 1969 | 30’ | Engels

Zowel joden als niet-joden mijmeren over wat het betekent om joods te zijn in het Groot-Brittannië van de jaren zestig. De uitdagingen van het behoud van geloof en cultuur buiten Israël, en in een samenleving waarin ‘joods’ en ‘Engels’ worden gezien als elkaar uitsluitende identiteiten, worden op scherpzinnige wijze onderzocht; hoewel sommige seculiere joden graag afstand willen nemen van het traditionele jodendom en vooral van het zionisme (men definieert zichzelf simpelweg als marxist). Niet-joden staan ​​klaar om enkele van de oude stereotypen vrolijk in stand te houden, en we worden getrakteerd op kleurrijke momentopnames van de Joodse gemeenschap in Londen: de voddenhandel; een koosjere slager en restaurant. Een bijzonder historisch inkijkje dat vandaag de dag nog steeds resoneert.

koop je kaartjes hier