spring naar inhoud

Deviant Yeshiva: Deel 2-Zelfkritiek

Self-criticism

Den Haag, Den Haag

20/10 18:30

Wat? Me zorgen maken? Wat is er zo grappig aan zelfkritiek? Praat met elkaar tijdens de Deviant Yeshiva. Sessies in het Engels.

Joods zijn, raar zijn
Overzicht

Voel je je vreemd? Vind je het moeilijk om uit te leggen wat je Joodse identiteit is en waarom die belangrijk voor je is? Welkom bij de club! We zijn hier om je te helpen… om je nog verwarder te maken! We lezen teksten van rare Joden (en sommige niet-Joden) over hoe raar het is om Joods te zijn. Het idee is om een veilige ruimte te creëren voor gesprekken die nooit een plaats lijken te hebben.

Wat? Me zorgen maken? Zelfkritiek

Het begrip zelfkritiek is grappig. Nadenken over jezelf is zowel de arrogante oefening van egocentrisch zijn als de nederige oefening van zelfreflectie. Deze sessie gaat over het vermogen om over jezelf te lachen als een manier om vooruit te komen. Kritisch zijn over je idee kan een mechanisme zijn om je idee zowel te ondermijnen als vooruit te helpen.

What we’ll be reading:

Homi Bhabha “Joking Aside: The Idea of a Self-Critical Community” in Cheyette, B., & Marcus, L. (1998). Modernity, culture and “the Jew.” Polity Press.

Cohen, S. (1984). “The Leftʹs Advice to Jews”That’s Funny, You Don’t Look Anti-Semitic. Leeds: Beyond the Pale Collective.