spring naar inhoud

Het Oy Vey Oneg Shabbat Experiment - 20 juli

The Oy Vey Oneg Shabbat Experiment 20 July

Amsterdam, Amsterdam

20/07 14:30

Oy Vey biedt Joodse evenementen en activiteiten in Nederland voor mensen die zich als Joods identificeren of hun identiteit aan het verkennen zijn. Oneg Shabbat verwijst naar het genieten van Shabbat. Dit is een experiment voor ons als Oy Vey. We nodigen je uit om samen met ons een ontspannen middag te beleven die helemaal tot zonsondergang zal duren.

Discussie, Activiteiten, Diner, Havdalah Ceremonie

Breng 20 juli door met Oy Vey! Voor degenen onder jullie die het idee van diaspora willen verkennen, zal onze huisfilosoof Yoni Busquilla ’s middags vanaf 14.30 uur een discussie over het onderwerp leiden. Om 17.15 hebben we een workshop over Havdalah voor alle leeftijden, waar we onze eigen kruidenmixen maken en meer leren over de traditie (met snacks voor kinderen). Om 19.00 hebben we een potluck-diner. De avond wordt afgesloten met een Havdalah ceremonie. Je kunt je opgeven voor de hele dag of voor een deel ervan.

14:30: Deviant Yeshiva: Discussie over diaspora

17:15: Havdalah workshop voor alle leeftijden met snacks – havdalah ceremonie voor kinderen

19:00: Potluckdiner met veganistisch hoofdgerecht verzorgd door Oy Vey

21:50: Havdalah ceremonie

Kom kijken naar Oy Vey’s eerste Havdalah potluck diner. We beginnen vroeg op zaterdag 20 juli met een Deviant Yeshiva Discussie en later om families en kinderen en iedereen die zijn eigen Havdalah kruidenmix wil maken welkom te heten en mee te doen aan de voorpret van het diner. Er zullen snacks en een vroeg diner geserveerd worden zodat kinderen (en volwassenen) niet chagrijnig en hongerig worden.

Voor degenen die liever later komen – we zijn er tot ongeveer 22.30 uur. Om ongeveer 21.50 uur zullen we genieten van de officiële Havdalah ceremonie.

Oy Vey zorgt voor een vegan hoofdgerecht en wat snacks. We vragen anderen om salades, desserts, drankjes of snacks mee te nemen.

Maak je geen zorgen als je nog nooit Havdalah hebt gedaan of niet eens weet wat het is. Er is geen speciale vaardigheid nodig om wijn te drinken, kruiden te ruiken en een kaars aan te steken! Alles wat je nodig hebt is magie.

Over Havdalah

Havdalah is een ritueel dat Shabbat afsluit en ons terugbrengt naar ons dagelijks leven. Het gebeurt wanneer er drie sterren aan de hemel verschijnen net na zonsondergang. Wanneer dat gebeurt, is de sjabbat voorbij. Het ritueel is een favoriet van velen van ons. De basisingrediënten zijn wijn of druivensap, aromatische kruiden en een kaars. Het begint met de zegening over de wijn of het druivensap, gevolgd door de zegening over de specerijen. Het aroma van de kruiden wordt gedeeld met alle aanwezigen. Ten derde ontsteken we het eerste vuur van de week door een kaars met meerdere kaarsen aan te steken. Tot slot zeggen we een zegening om het heilige van het alledaagse te scheiden.

Vraagt u zich af of u welkom bent?

Ben ik Joods genoeg voor Havdalah? Wat is er Joodser dan die vraag stellen?

Am I Jewish Enough? The answer is probably yes. I am not religious; I don't know any other Jews; I can't remember the last time I did something Jewish; I have a Jewish father or Jewish grandparent; I don't know anything about Havdalah; My specific concern is not on this list and I am super serious about it!!!! Mazel Tov! You're Jewish enough!

  • Ik ben niet religieus
  • Ik ken geen andere Joden
  • Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst iets Joods heb gedaan
  • Ik heb een Joodse vader of grootouder
  • Ik weet niets van Havdalah
  • Mijn specifieke zorg staat niet op deze lijst en ik ben er super serieus over!!!!

Mazel Tov! Je bent Joods genoeg!