spring naar inhoud

Het nieuwe jaar van de bomen - Tu b'Shvat Seder

Planting a sapling in dirt

Privé locatie in Amsterdam

24/01 18:30Locatie wordt gemaild

Wist je dat er een Joods nieuw jaar is voor de bomen? En dat er een leuke ceremonie bij hoort? Als je in Nederland bent, hebben we een Tu b’Shvat seder voor jou! Of je nu nieuw of bekend bent met dit Joodse ritueel, je bent van harte welkom! Het moet leuk worden. Het gezelschap zal warm zijn en de challah zal veganistisch zijn. Doe mee!

Op woensdag 24 januari vieren Oy Vey en Ruach Shalom Tu b’Shvat, het nieuwe jaar van de bomen. We hebben ruimte gereserveerd in een locatie met een veganistische keuken, dus onze maaltijd komt dichter dan ooit bij het eten zoals we dat in Gan Eden zouden hebben gehad.

Shvat is de tijd van het jaar dat in Israël de eerste tekenen van de lente zichtbaar worden en de amandelboom bloeit. Daarom eten we vooral vruchten en granen die in Israël groeien en in de Tora genoemd worden: dadels, vijgen, olijven, druiven, granaatappels, tarwe en gerst. De seder van Tu b’Shvat werd in de 16e eeuw bedacht door Isaac Luria en de kabbalisten van Sefad en is populair geworden in Joodse Vernieuwingsgemeenschappen.

Tijdens de seder eten we 3 verschillende soorten fruit, elk verbonden met een van de vier werelden: die met een harde schil zoals noten (Assiyah/actie), die met harde pitten zoals olijven (Yetzirah/formatie), en die welke volledig eetbaar zijn zoals druiven (Beriah/creatie). De vierde wereld, Atsilut ( Divine/Being), is niet gekoppeld aan een soort fruit, maar wordt vertegenwoordigd in de seder van Tu b’Shvat.