spring naar inhoud

Mokum Deelt Dapper: Joods zijn en Israël

tekstballon joods en hoe zit het dan met israel

Privé locatie in Amsterdam

10/11/2022 00:00Locatie wordt gemaild

Joods? En hoe zit het dan met Israël? 

Heb jij deze vraag eerder gehoord? Wanneer je ergens hebt verteld dat je Joods bent? En hoe voelde dat dan? Heb jij je wel eens niet welkom of onveilig gevoeld vanwege (verkeerde) aannames? Hoe ga jij om met moeilijke vragen?

Steeds meer Joden in Nederland krijgen te maken met een conflatie van Joden en Israël. Dat betekent dat Joods zijn bijna direct gelijkgeschakeld wordt aan iets met Israël. Nu hebben veel Nederlandse Joden een band met Israël, en sommigen wat minder, maar deze conflatie maakt voor progressieve Nederlandse Joden twee belangrijke gesprekken ingewikkeld: het gesprek over hoe het is om Joods te zijn in Nederland en een gesprek over Israël.

Herken je dit? Kom dan naar de eerstvolgende Mokum Deelt Dapper op 10 november in Amsterdam.

Mokum Deelt Dapper is een driedelige Joodse schmooze serie van gespreksavonden waarin we ervaringen uitwisselen rondom thema’s waar we als Joden in Nederland mee te maken hebben. We hoeven niets te fixen. Slechts het er samen over te hebben om te kunnen begrijpen hoe ieder van ons op een andere manier te maken krijgt en omgaat met dingen als antisemitisme, conflatie Joden met Israël, en inclusie binnen de Joodse gemeenschappen. Zo maken we ruimte voor onderlinge steun en begrip in onze gemeenschappen in Amsterdam. Met oog voor elkaars welzijn en gevoel van veiligheid.

 

Wat? Een gesprek over de conflatie Joden en Israël

Wanneer? 10 november, 20.00 – 21.30 uur

Waar? Amsterdam (Centrum)

Kosten? Gratis, er wordt gezorgd voor koffie/thee en iets lekkers

Aanmelden? Klik hier

 

Georganiseerd door Oy Vey in samenwerking met Joods Maatschappelijk werk en Crescas.

De derde en laatste Mokum Deelt Dapper vindt plaats op woensdag 7 December en gaat over inclusie binnen de Joodse gemeenschappen. Zet ‘m alvast in je agenda!