spring naar inhoud

Av: studeren, sjabbes en meer

Door Tori Egherman

In Nederland? Joods? Joods aangrenzend? In het Joodse spectrum? Oy Vey heeft evenementen en discussies voor jou! Deze maand openen we aanmeldingen voor Ze Kollel!

Als je nog niet op de nieuwsbrief bent geabonneerd, kun je dat nu meteen doen:


We hebben een spannende kans voor jou: Als je ooit nieuwsgierig bent geweest naar het corpus van teksten dat ons erfgoed is, maar niet weet waar je moet beginnen, of als je al een beetje hebt gestudeerd, dan is Ze Kollel een kans om je kennis van Joodse teksten te verdiepen.

Ze Kollel biedt een kans om op een betekenisvolle manier in contact te komen met anderen en deel te nemen aan de volgende fase van een 2000 jaar durend gesprek.

Deelnemers van alle geslachten en Joodse achtergronden zijn welkom om één dag per week intensief Torah en Talmoed te studeren.

Doe mee aan Ze Kollel’s 8e semester van Torah en Talmoed studies in heel Europa!  Ze Kollel is een plek voor persoonlijke en spirituele groei met de tekst als gids en onze medestudenten als metgezellen.

Als je je wilt aanmelden of meer wilt weten, klik dan op de knop. We kunnen niet wachten om van je te horen!

Meer over Ze Kollel!

Oy Vey Agenda

From Our Members

Oy Vey Members Yonathan Listik and Eva de Haan in De Vrijdagavond
Yonathan and Eva wrote about the nature of Jewishness in a non-Jewish world for De Vrijdagavond.

Let us wander and wonder! Jewish religion as primarily a community-bond
Perhaps the most conventional way of framing diasporic Jewish identity is to think of being Jewish as an internal and individual (as opposed to collective) identity. A small part of a person’s personality or a peculiarity that does not fully distinguish a person from their collective but merely marks their uniqueness...

Read the whole article

Hoe vinden we de betekenis van Tisha b’Av?

Vorig jaar kwamen verschillende mensen die samen studeerden bij Ze Kollel samen om na te denken over de betekenis van Tisha b’Av (26-27 juli dit jaar), die de verwoesting van de tweede tempel markeert. We werden aangespoord door de vraag: Hoe vinden we betekenis in Tisha b’Av?

Vriendin van Oy Vey Yael Merlini daagde ons uit met deze gedachte:

Helaas heb ik nooit verbintenis kunnen vinden met deze feestdag van rouw, maar dit jaar nog minder – gezien de klimaatramp die we in deze maanden ervaren met zeer hoge temperaturen, om nog maar te zwijgen van de politieke situatie in Amerika (wetten tegen vrouwen – tegen abortus en groeiend antisemitisme), de heropleving van fascistische regeringen, zelfs in landen met lange linkse tradities zoals Italië, enzovoort…

Ik voel me zo verscheurd om een ​​hele dag te vasten en verdrietig te zijn over de verwoesting van de Tempel en de diaspora terwijl overal om me heen de politieke en sociale situatie van vrouwen, minderheden, flora en fauna en het klimaat me laten zien dat zich nu een ramp voltrekt, het is is nabij!

Je kunt hier reacties op Yael lezen:

Nederlands and English

Oy Vey Recept

Koude tomatensoep

Als je je afvraagt hoe je af kunt koelen in deze hitte of een goed gerecht nodig hebt om je vasten te verbreken, is hier een heerlijk en makkelijk recept voor koude tomatensoep.

Ingrediënten

Ongeveer 500 gram rijpe tomaten

Overgebleven wit brood zonder korst – ongeveer de grootte die nodig is voor een broodje

Gerookt paprikapoeder (leuk om te hebben)

Zeste van citroen of limoen

Sap van 1 of 2 citroenen of limoenen – of een beetje azijn

Zout (zoveel als je nodig hebt)

Een beetje rozemarijn in de mix kan heerlijk zijn

Wat groene kruiden zoals peterselie of basilicum om te garneren — experimenteer met smaken!

Gooi alles behalve de garnering in een blender. Het witte brood zonder korst maakt de soep dikker.