spring naar inhoud

Binnenkort in mei en juni

Pomegranate shapes on a green background.
Door Tori Egherman

Oy Vey organiseert Joodse evenementen in Amsterdam en daarbuiten. Lees verder om erachter te komen wat er in mei en juni in het verschiet ligt.

Misschien heb je aan het schijnsel van de maan gemerkt dat het het begin van een Joodse maand is: Iyar. En zonder speciale reden, behalve een gelijkenis van woorden, worden we herinnerd aan de Zeer Droevige Ezel, Iejoor.

Op een verjaardag waarvan Iejoor dacht dat die onopgemerkt voorbij zou gaan, bracht Knorretje hem een gebarsten ballon en Poeh hem een lege honingpot die hij omdoopte tot Nuttige Pot.

En dat was alles wat nodig was om de dag van Iejoor te veraangenamen, gewoon de wetenschap dat zijn vrienden aan hem dachten.

Filmfestival update

Volle theaterzaal met een still van de film Neighbours.
Foto door Eden Goldberg

Hier zijn we dan, vreugde vinden in gemeenschap. Net als op het Oy Vey Filmfestival. Meer dan 1000 mensen bezochten de films gedurende de 4 dagen. Verschillende vertoningen waren uitverkocht. De film De Moeder van Mijn Moeder is Joods van Oy Veyer Eden Golderg moest worden verplaatst naar een grotere zaal om aan de vraag te voldoen.

We markeerden ook de dodenherdenking op 4 mei met muziek, verhalen en rituelen. Het voelde betekenisvol en mooi om samen, Joods en kwetsbaar te zijn.

Een groot applaus voor het team dat dit mogelijk maakte: Lievnath Faber, Charley Spaan, Eden Goldberg, Merav Krone en Lilit Zeltsburg en alle anderen die hun tijd hebben gedoneerd tijdens het weekend.

Komt eraan!

Shabbat Potluck Diner in mei

Aanstaande vrijdag, 17 mei, komen we samen voor een ongedwongen, low-key Shabbat Potluck in Amsterdam. We nodigen je van harte uit.

Meer informatie

Queer Shabbat

Op 14 juni organiseren we een queer Shabbat diner ter herdenking van Jacob Israël de Haan. De Haan was een Nederlands-Joodse queer dichter en schrijver die in 1924 in Palestina werd vermoord en in juni 2024 wordt zijn leven gevierd met een reeks evenementen. We hebben nog niet veel details, maar je kunt je alvast registreren op onze website, dan ontvang je zsm meer informatie.

Meer informatie

Vraag je je af of je Joods genoeg bent?

Bekijk deze grafiek:

ben ik joods genoeg animatie

Van onze leden

FFS vertelavond in Pakhuis de Zwijger

Mei is een maand van vijf vrijdagen en dat betekent dat de Fifth Friday Sisterhood naar Pakhuis komt met een aantal waargebeurde verhalen, for f*ck’s sake.

FFS is geen entertainment. Het is een tijdelijke natie in the middle of nowhere, ‘voorbij ideeën van fout en goed’, waar mensen voor het eerst of voor de duizendste keer verhalen delen. Het evenement in mei kijkt naar de manier waarop grenzen ons leven hebben beïnvloed en er is meer dan één lid van Oy Vey aanwezig.

Voorafgaand aan het evenement is er om 17.00 uur een workshop in Pakhuis de Zwijger. Schrijf naar Manjit Krishna Kaur op stellascopesirens@gmail.com om je aan te melden voor de workshop.

LOCATIE: Pakhuis de Zwijger
DATUM: 31 mei
TIJD: 19.30 Deuren open, 20.00 Verhalen beginnen