spring naar inhoud

De grote Oy Vey-evaluatie en ander nieuws

Door Tori Egherman

De ontbrekende maan aan de nachtelijke hemel? Dat markeert het begin van een Joodse maand, deze keer Sivan. Sivan is de maand dat we de feestdag Shavu0t krijgen, die sommigen markeren met zuivel lekkernijen en studie. Als je op zoek bent naar een cheesecake recept, scroll dan naar beneden.

Voor Oy Vey is dit de maand die we hebben gekozen om zelf te studeren. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig. Vul alsjeblieft onze enquête in. Doe het nu voordat je het vergeet!

Hier is de link: De Grote Oy Vey Enquête

Save the Date

Save the date: Oct 17

Oy Vey heeft iets speciaals gepland voor de eerste volle dag van Sukkot, 17 oktober. Onthoud die datum.

Queer Shabbat Diner

Kom naar het Oy Vey Queer Shabbat Diner als onderdeel van de Jacob Israël de Haan Maand. Meer informatie hier

Havdalah Potluck Diner

Check Oy Vey’s eerste Havdalah potluck diner. We beginnen vroeg op zaterdag 20 juli om families en kinderen te verwelkomen. Voor degenen die liever later komen – we zijn er tot ongeveer 22.30 uur. Om ongeveer 21.50 genieten we van de officiële Havdalah ceremonie. Meer informatie hier

cheesecake with a slice missing and blueberries
Cheesecake gemaakt door Oy Vey-lid Mari V. volgens het recept!

Oy Vey Recept

Dit is de kaastaart die Tori’s moeder maakt.

Het komt rechtstreeks uit de Philadelphia roomkaas verpakking. Het is misschien niet de mooiste taart ter wereld, maar hij is heerlijk. Je zou kunnen proberen om citroenschil of gember toe te voegen voor een beetje extra heerlijkheid.

Ingrediënten

 • 1-1/2 kopjes graham cracker kruimels – ongeveer 355 ml – en sinds het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten zijn graham crackers hier bijna onmogelijk te vinden. Dus elk knapperig koekje is goed: speculaas, die heerlijke knapperige boterkoekjes die je soms bij de koffie krijgt, zelfs wafelhoorntjes (voor ijs). Je hoeft ze alleen maar te verkleinen tot kruimels in een blender.
 • 3 eetlepels suiker (44 ml)
 • 1/3 kopje boter of margarine, gesmolten (78 ml)
 • 4 pkg. (8 oz. elk) PHILADELPHIA roomkaas, verzacht
 • 1 kopje suiker (200 gram)
 • 1 theelepel vanille (5 ml)
 • 4 eieren (4)

Aanwijzingen

 1. Verwarm de oven tot 150°C.
 2. Combineer grahamkruimels, suiker en boter; druk op de bodem van de 9-inch springvormpan. (springvormpan)
 3. Klop de roomkaas, suiker en vanille met de mixer tot een glad mengsel. Voeg 1 ei per keer toe en mix na elk ei op lage snelheid tot het gemengd is. Giet over de korst.
 4. Bak 55 min. of tot het midden bijna hard is. Ga met een mes langs de rand van de pan om de taart los te maken; laat afkoelen voordat u de rand verwijdert. Koel de cheesecake 4 uur in de koelkast.
 5. Nodig Tori uit om het resultaat te proeven. *Important*

From Our Members

26 juni – Jiddisj Vrouwenkoor Amsterdam in de Mozes en Aaronkerk

De Joodse stad (een samenwerking tussen het Joods Cultureel Kwartier, de gemeente Amsterdam en de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam) sluit haar eerste buurtproject over Vlooienburg en Uilenburg op 26 juni feestelijk af met een concert in de Mozes en Aäronkerk.

Waarom hier? In 1891 vierde pater J.J. Burgmeijer zijn vijfentwintigjarig jubileum in deze kerk, wat groots gevierd werd in de Amsterdamse Jodenbuurt. Het hoogtepunt van de feestelijkheden was een serenade aan de pater door tweehonderd Joodse koorzangers, geleid door de Amsterdams-Joodse componist en dirigent Jacques A. Presburg. Ter nagedachtenis aan deze bijzondere samenhorigheid in de oude Jodenbuurt treedt hier op 26 juni het Jiddisj Vrouwenkoor Amsterdam op, onder leiding van de zangeres van het Jiddische lied, Shura Lipovsky. Het koor, bestaande uit 20 vrouwen, onder Lipovsky’s bezielende leiding, zal traditionele en hedendaagse Jiddische liederen vertolken en wordt begeleid door pianist en componist Kimball Huigens.

Het programma bevat liederen van alle tijden, met thema’s die vandaag de dag helaas nog steeds relevant zijn, zoals oorlog, scheiden van een geliefde, armoede, de strijd voor een rechtvaardiger wereld, en natuurlijk universele teksten over verlangen en liefde.

Het concert vindt plaats op woensdag 26 juni in de Mozes en Aäronkerk.

Inloop vanaf 19.00.

Aanvang om 19.30 met een korte introductie door projectleider van De Joodse stad, Julia van der Krieke, waarna het concert aanvangt.

Entreeprijs: 7,50 euro inclusief een drankje en een hapje na afloop.

https://www.eventbrite.nl/e/jiddisj-vrouwenkoor-amsterdam-in-de-mozes-en-aaronkerk-tickets-909774468927