spring naar inhoud

Elul - Een tijd voor reflectie en veganistische galles

Elul: days of reflection
Door Tori Egherman

Elul is aangebroken. De laatste maand van de Joodse kalender, waarin we geacht worden tot rust te komen, na te denken over het afgelopen jaar en dingen goed te maken. In plaats daarvan, in onze moderne samenlevingen, zijn we aan het opvoeren. De vakantie is voorbij. Kinderen gaan weer naar school. We hebben een heleboel dingen te doen.

Misschien kunnen we deze tijd toch gebruiken om het rustig aan te doen. Het gaat er tenslotte niet om hoe snel je gaat, maar hoe snel je langzaam gaat.

Oy Vey heeft een aantal evenementen gepland om je te helpen deze tijd van het jaar te markeren. Voor de feestdagen hebben we evenementen voor Erev Rosh Hashana, Havdalah en een workshop Lulav maken voor Sukkot.

Ga naar een sectie: Evenementen  | Van onze leden | Recept | We willen van u horen


Oy Vey Evenementen

Altijd vers online beschikbaar!


Van onze leden

Yonathan Listik heeft zojuist het artikel Barbaric Jewishness: Resistance to anti-Semitism and Judeo-Christianity, waarin concepten van joodsheid worden onderzocht die de hegemonie uitdagen.

Tori Egherman en Jelle Zijstra spreken over Het Joods Manifest, The Jewish Manifesto for Tachles, vertaald in het Engels voor de Washtenaw Jewish News (pagina 6).

Het Oy Vey Recept
Veganistische challah!

Ja, er is een Gd… of in ieder geval is er een vegan challah die zo lekker is dat je het verschil niet ziet (behalve dan de glans die het eigewas maakt).

Dit recept is gebaseerd op dat van Sarah McMinn op My Darling Vegan.. De “Ik” is Tori.


Ingrediënten

2,5 theelepel actieve droge gist

66,67 g suiker (ik gebruik nog meer suiker omdat ik het kleinkind van mijn oma ben – en op Rosj Hasjana bakken veel mensen zoete challah voor een zoet jaar)

250 ml water

120 g kikkererwtenmeel + ½ kopje water

54 ml olijfolie

1,5 theelepel zout

375 g bloem voor alle doeleinden

Variaties: Zoveel zaatar OF kaneel en kardemom als je wilt gebruiken, afhankelijk van of je een beetje pit aan je challah wilt toevoegen.

Instructies

Ik maak dit allemaal met de hand met een rubberen spatel, een houten lepel en een van die geweldige eierkloppers of melkopschuimers.

  • Begin met het activeren van de gist. Doe het in een grote kom en klop de gist op met 2 theelepels suiker en 1 kopje lauw water – NIET TE HEET!!!.
  • Zet 5-10 minuten opzij zodat de gist kan activeren en de suiker kan oplossen.
  • Dit deel is echt leuk. Doe het kikkererwtenmeel samen met ½ kopje water in een aparte kom of kan en klop het tot het dik en schuimig is. Dit is je eivervanger.
  • Voeg langzaam de olie en het kikkererwtenei toe aan de grote kom met de geactiveerde gist.
  • Voeg de resterende ¼ kopje suiker en zout toe. Klop samen.
  • Voeg geleidelijk de bloem toe, één kopje per keer. Wees geduldig en voorzichtig met de spatel.
  • Uiteindelijk zal het deeg zich vormen. Zodra het klaar is (niet meer te plakkerig) kneed je het 5 minuten met de houten lepel of je handen. Het deeg moet steeds gladder worden. Het moet zacht zijn, maar niet plakkerig. Lievnath is hier een meester in. Als je vragen hebt, stel ze dan.
  • Doe een beetje olie in een andere grote kom of pan. Doe dan het deeg in die geoliede kom.
  • Dek het af met een vochtige doek (wie weet waarom? Ik heb dit net van mijn oma geleerd). Zet de kom op een warme plek. In de winter zet ik hem in de oven met het licht aan. Het deeg moet in ongeveer een uur in omvang verdubbelen.

Nadat het verdubbeld is, mag je het slaan! Dat is zo leuk. Stamp het deeg los, dek het af en laat het nog 30 minuten rijzen.

Hier komt het vlechten!

Voor dit deel heb je een schoon, met bloem bestoven oppervlak nodig.

  • Leg het deeg op het voorbereide oppervlak.

Verdeel het deeg in tweeën. En verdeel die helften in 3 gelijke stukken. Rol deze uit. Vlecht samen. Je hebt nu 2 challahs.

Voor de hartige of zoete variaties:

ZATAR: Druk de gelijke stukken plat en schud er zaatar op. Rol nu elk stuk samen als een tube zodat de zatar binnenin zit.

CINNAMON: Giet veel meer kaneel dan je denkt te moeten gebruiken op de platgedrukte strengen, voeg suiker toe en kardemomzaadjes als je die ook wilt. Maak je buisjes zo dat het meeste kaneelmengsel erin zit en vlecht.

Dus geen eierkwastje voor de bovenkant. Soms bestrijk ik de bovenkant met een mengsel van dadelstroop en warm water, soms met olijfolie, soms met ahorn- of agavesiroop. Bestrooi met sesamzaadjes als je dat wilt. Veel succes! Laat het 30 minuten rusten voordat je de broden in de oven zet.

Bakken

Verwarm de oven voor op 175 graden C. Bak 30-35 minuten, tot de bovenkant goudkleurig is en er een mooie knapperige korst is.

Laat volledig afkoelen als je het kunt weerstaan…


We horen graag van je!

Als je een recept wilt delen, een evenement onder de aandacht wilt brengen of iets hebt waarvan je wilt dat de Oy Vey gemeenschap het weet, stuur ons dan een e-mail! Het is gemakkelijk! Stuur een e-mail naar Tori op tori@oyvey.nl.