spring naar inhoud

Evenementen in November

Increase peace in the world
Door Tori Egherman

Joodse evenementen in Nederland voor mensen die een gemeenschap willen opbouwen door middel van discussie, studie, ritueel en gezelligheid.

Hallo, Op elke Oy Vey Shabbat lezen we de tekst van Book of Our Names van Ezra Furman, die begint met:

I want there to be a book of our names

None of them missing, none quite the same

None of us ashes, all of us flames

And I want us to read it aloud…

Poëzie spreekt voor ons als we geen woorden hebben, als er geen troost is en de wereld gebroken lijkt. Het vertelt ons dat we niet alleen zijn in ons verdriet, onze woede en onze angst. Misschien is dat geen troost, maar eerder een erkenning. Soms is dat alles wat er is: een erkenning dat we pijn voelen en dat anderen dat ook doen. We kunnen misschien geen oplossingen bieden, maar we kunnen wel samenkomen om te rouwen, te praten, Shabbatmaaltijden te delen en samen te studeren.

Laten we samen studeren en discussiëren

Rabbi Jeremy Borovitz, vriend van Oy Vey, zegt graag dat alles Tora is. Dat liedje waar je van houdt en dat je ziel lijkt te raken? Torah. Een Pokémon-kaart die je doet denken aan je beste vriend? Tora. Onszelf de ruimte geven voor onze onzekerheid, strijd en onrust? Dat is ook Tora. “Wanneer we Torah bestuderen, vergroten we de vrede in de wereld,” schrijft Jeremy. Laat dat zo zijn. De komende maanden hebben we volop mogelijkheden om samen te studeren. We hopen je daar te zien!  

 

Cover of The Diary Keepers with a unicorn reading the book.

Oy Vey Leest

We openen onze eerste sessie van Oy Vey Reads met het boek van Nina Siegal, De Vergeten Dagboeken, dat ook in het Nederlands verkrijgbaar is. Neem je vragen en inzichten mee voor de discussie. En kom naar de boekenclub voor een gesprek met de auteur!

Register for more information

A rabbi being arrested for protesting against poverty

Deviant Yeshiva

We hebben de Deviant Yeshiva, die vorige week van start ging met face-to-face sessies in Den Haag en Amsterdam, maar ook online.

Find out more

 

Logo for Het Joods Manifest

Het Joods Manifest

Meld je vandaag nog aan! Al meer dan een jaar praten we met Joden in Nederland over hun hoop, dromen en angsten. Jouw stem is heel belangrijk in deze discussie. Zorg ervoor dat die gehoord wordt. Kijk op de website voor meer informatie. Onze discussies voor het Joods Manifest lopen ten einde. We hebben twee discussies in november & nog twee die binnenkort worden aangekondigd!  

NL: Doe Mee

EN: Join Us

 


Hands working with clay

Shabbat, Havdalah, Chanoeka

You can find out what’s coming up in the coming weeks online.

  • Speaking of Chanoeka, the details of our yearly Chanoeka event will be announced soon. Want to volunteer to make the event a success? Leave your details here and we will be in touch.

Check out all of our events here.

 


Screenshot of a whatsapp chat.

Word een Oy Vey Buddy

We weten dat veel mensen in onze gemeenschap in deze tijd behoefte hebben aan contact met andere Joodse mensen. We hebben een buddysysteem opgezet om mensen aan elkaar te koppelen voor wat voor ondersteuning dan ook: samen eten, een wandeling in het park, een goed gesprek. Als je wat extra steun nodig hebt, vul dan dit formulier in: https://wkf.ms/46tXLLx

 


 

Oproep tot staakt het vuren

nations shall not lift sword against nation, nor shall they learn war anymore

We komen ongeveer 120 handtekeningen tekort voor onze petitie voor een staakt-het-vuren die oproept tot:

  • Een onmiddellijk staakt-het-vuren
  • Onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden in de Gazastrook
  • Toelaten van humanitaire hulp in Gaza
  • Internationale steun voor een duurzaam vredesplan door middel van diplomatie
  • Voorkomen van moslimhaat en antisemitisme door voorlichting, onderwijs en dialoog gericht op alle lagen van de Nederlandse samenleving.

Overweeg alsjeblieft om te tekenen en te delen: https://oyvey.nl/petitie-voor-vrede-in-israel-en-palestina/  

We horen graag van je!

Als je een recept wilt delen, een evenement onder de aandacht wilt brengen of iets hebt waarvan je wilt dat de Oy Vey gemeenschap het weet, stuur ons dan een e-mail! Het is gemakkelijk!  klik hier om ons handige formulier te gebruiken. In vrede, liefde en begrip,

The Oy Vey Team