spring naar inhoud

Heshvan - Lees met ons!

oy vey activist jelle zijlstra leest de vergeten dagboeken
Door Tori Egherman

Op elke Oy Vey Shabbat lezen we de tekst van Book of Our Names van Ezra Furman, die begint met:

I want there to be a book of our names
None of them missing, none quite the same

None of us ashes, all of us flames
And I want us to read it aloud…

Poëzie spreekt voor ons als we geen woorden hebben, als er geen troost is en de wereld gebroken lijkt. Het vertelt ons dat we niet alleen zijn in ons verdriet, onze woede en onze angst. Misschien is dat geen troost, maar eerder een erkenning. Soms is dat alles wat er is: een erkenning dat we pijn voelen en dat anderen dat ook doen.

We kunnen misschien geen oplossingen bieden, maar we kunnen wel samenkomen om te rouwen, te praten, Shabbatmaaltijden te delen en samen te studeren.

In deze Nieuwsbrief

Studeren en discussiëren | Shabbat, Havdalah en Channukah | Oy Vey Buddies | Oproep tot een staakt-het-vuren | Van onze leden

Laten we samen studeren en discussiëren

Een vriend van Oy Vey, Rabbi Jeremy Borovitz, zegt graag dat alles Tora is. Dat liedje waar je van houdt en dat je ziel lijkt te raken? Torah. Een Pokémon-kaart die je doet denken aan je beste vriend? Tora. Onszelf de ruimte geven voor onze onzekerheid, strijd en onrust? Dat is ook Tora.

“Wanneer we Torah bestuderen, vergroten we de vrede in de wereld,” schrijft Jeremy.

Laat dat zo zijn.

De komende maanden hebben we volop mogelijkheden om samen te studeren. We hopen je daar te zien!

Oy Vey Leest

We openen onze eerste sessie van Oy Vey Reads met het boek van Nina Siegal, dat ook in het Nederlands verkrijgbaar is. Neem je vragen en inzichten mee voor de discussie. En kom naar de boekenclub voor een gesprek met de auteur!

Deviant Yeshiva

We hebben de Deviant Yeshiva, die afgelopen week van start is gegaan met face-to-face sessies in Den Haag en Amsterdam, maar ook online.

Het Joods Manifest

Al meer dan een jaar praten we met Joden in Nederland over hun hoop, dromen en angsten. Jouw stem is heel belangrijk in deze discussie. Zorg ervoor dat deze gehoord wordt. Kijk op de website voor meer informatie.

Onze discussies voor het Joods Manifest lopen ten einde. We hebben twee discussies in november & nog twee die binnenkort worden aangekondigd!

NL: Doe Mee

Word een Oy Vey Buddy

We weten dat veel mensen in onze gemeenschap in deze tijd behoefte hebben aan contact met andere Joodse mensen. We hebben een buddysysteem opgezet om mensen aan elkaar te koppelen voor welke vorm van ondersteuning dan ook: een gezamenlijke maaltijd, een wandeling in het park, een goed gesprek. Als je wat extra steun nodig hebt, vul dan dit formulier in: https://wkf.ms/46tXLLx