spring naar inhoud

Iyar, een maand van tellen

Door Tori Egherman

Joods? Joods aangrenzend? Op het Joodse spectrum? Oy Vey heeft evenementen en discussies voor jou! Kom naar Shabbat, Havdalah, Het Joods Manifest en de Deviant Yeshiva. Kom naar één of kom naar allemaal. Je bent van harte welkom.

Maar eerst, je Joodse horoscoop.

Je Joodse Horoscoop

De Sefer Yetzira vertelt ons dit over Iyar, de maand waarin we ons nu bevinden:

God produceerde ו [Vav], overheersend in Geest, gekroond, gecombineerd, en vormde Stier in de wereld, Iyar in het jaar, en de linkerhand van de mens.

We tellen de Omer!

We weten niet precies wat we vieren op Lag b’Omer. Sommigen vieren de dag met vreugdevuren. Sommigen zeggen dat het het einde markeert van een plaag die duizenden leerlingen van Rabbi Akiva doodde. Anderen zeggen dat het de geboortedag is van een Talmoedische geleerde. Het zou het getal 33 kunnen zijn, het aantal dagen dat we omer tellen.

En wat is omer eigenlijk? Is het een zaadje graan? Een korenschoof? Helpt het ons om de kalender bij te houden?

We weten het niet zeker. Wat we wel zeker weten is dat we, als het weer het toelaat, een klein vreugdevuurtje zullen maken voor een bbq op de Shabbat vlak voor Lag b’Omer, die op 5 mei valt: Bevrijdingsdag! Doe alsjeblieft mee!

Van onze leden

30 April, May 4 & 5: Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet

Een geweldige serie gesprekken en open huizen georganiseerd door Mirthe Frese!

Sprekende herdenkingen waarbij vertellers, bezoekers en bewoners verhalen delen in huizen waar mensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Joods verzet in Amsterdam

Onze eigen Mari Varsányi heeft een rondleiding door het Joodse verzet in Amsterdam ontwikkeld die je online kunt downloaden. Details hieronder… Goed gedaan, Mari!

Loop mee met de IWalk ‘Joods verzet in Amsterdam’ en ontdek de verhalen van de oude Jodenbuurt: Een IWalk is een historische wandeling, gebaseerd op getuigenis video’s, die je via een applicatie volgt. Je ontdekt een stuk lokale geschiedenis terwijl je een buurt bewandelt en persoonlijke verhalen beluistert over gebeurtenissen die zich op dat plek hebben afgespeeld. Stap terug in de tijd met deze IWalk.

We lezen De Vergeten Dagboeken van Nina Siegal!

Nina Siegal kreeg toegang tot een schat aan dagboeken van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is een krachtig, niet te missen boek. Wij zijn het nu aan het lezen en raden het ten zeerste aan!