spring naar inhoud

Oy Vey evenementen in januari en februari

Arrestatie Rabbijn Arthur Waskow hoort bij Deviant Yeshiva
Door Tori Egherman

Voel je je pittig? Het kan Tevet zijn

Was ik de laatste die wist dat er een Joodse horoscoop bestaat en dat elke maand geassocieerd wordt met een sterrenbeeld en een aantal kenmerken? Als het antwoord ja is, waarom heeft niemand van jullie me dat dan verteld? Mijn eerste aanwijzing kwam van een Instagram-post van het Joodse feministische tijdschrift: Lilith.org. Dat leidde me in een ondiep konijnenhol dat eindigde bij de Sefer Yetzirah (Boek van Formatie), een mystieke tekst die wordt toegeschreven aan Abraham (Ja, die Abraham! Sarah’s man) en Rabbi Akiva (2e eeuw CE). Er staat tekst in het boek die de “twaalf eenvoudige letters” beschrijft en hun verband met 12 sterrenbeelden, 12 maanden en 12 verschillende staten. Tevet, de maand die we nu ingaan, wordt geassocieerd met de letter ayin ע, die woede regeert.

“G-d produceerde ע [Ayin], overheersend in Woede, gekroond, gecombineerd, en vormde Steenbok in de wereld, Tevet in het jaar, en de lever in de mens.”

Dus als je je een beetje opvliegend voelt, is dat misschien gewoon Tevet. Voel je vrij om wat woede met ons te delen, op een vriendelijke manier. We horen graag van je voor het Joods Manifest, zien je graag voor een Shabbat potluck, of een Havdalah meditatie.

The Deviant Yeshiva

Dat is de radicale rabbijn Arthur Waskow die gearresteerd wordt uit protest tegen het beleid dat ten goede komt aan de rijken

Uncle Karl nodigt je uit om deel te nemen aan onze leesgroep voor radicale Joodse teksten/denkers. We kijken naar teksten die uitdagende elementen van de werkelijkheid behandelen en gebruiken een Joodse lens om de gepresenteerde ideeën aan te pakken. We willen meer betrokken raken bij ons eigen joods-zijn en tegelijkertijd een alternatieve opvatting construeren van wat dat joods-zijn zou kunnen betekenen.

De Deviant Yeshiva is ontstaan uit interesse tijdens een van onze chevrutah (discussie) sessies voor het Joods Manifest. En nu is het een realiteit! Onder leiding van Yonathan Listik, docent aan de Universiteit Leiden.

Zes sessies, te beginnen de eerste zondag in februari voor face-to-face deelnemers en de laatste zondag voor online deelnemers.

Het Joods Manifest

Heb je onze prachtige video over Joods zijn in Nederland al gezien? Kijk dan snel! En doe mee! We willen ook van jou horen!

Deel onze video! Leer hier meer

Regisseur: Stuart Acker Holt

Editor: Smaragda Nitsopoulou

Director of Photography: Stefano Bajak

Ze Kollel

Inschrijvingen zijn nu open voor Ze Kollel’s 7e semester, waar we het 4e hoofdstuk van Kiddushin zullen bestuderen!

De Talmoed is een 2000 jaar oud document, laag na laag wordt op zichzelf gebouwd, een voortdurend gesprek tussen het Joodse volk. We nodigen je uit om er deel van uit te maken, om jouw stem toe te voegen aan het continuüm van de Joodse traditie en het Joodse volk.

Ze Kollel’s lente 2023 semester loopt van 27 februari tot 26 juni 2023. Ze Kollel komt elke maandag samen van 9:15 – 13:00 CET (behalve de maandag van Pesach, 10 april) voor een totaal van 16 sessies. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze minimaal 12 van de 16 sessies bijwonen. Ze Kollel biedt sporadische avondlessen aan die door het personeel worden gegeven om vaardigheden op te bouwen en dieper in te gaan op de onderwerpen die in de ochtendles aan bod kwamen.  Een hoogtepunt van de Ze Kollel ervaring is de Shabbaton aan het einde van het semester, die zal plaatsvinden in Berlijn op 16-18 juni 2023.

Elke sessie bestaat uit een 75 minuten durende studie van de wekelijkse Torah portie. Ze Kollel deelnemers hebben de mogelijkheid om hun eigen parasha sessie te leiden, Divrei Torah bij te dragen op sociale media en hun eigen originele commentaar op de tekst te schrijven. Deelnemers werken nauw samen met mentoren om les te geven, te schrijven en creatieve uitingen te doen waar ze trots op zijn!

Ze Kollel werkt volgens een hybride model, wat betekent dat sommige deelnemers volledig online samenkomen, terwijl anderen elkaar ontmoeten in een van onze hubs in Berlijn, Amsterdam, Barcelona en nu ook Parijs! Om je aan te melden, klik hier! De plaatsen zijn beperkt en aanmeldingen sluiten 24 januari!