spring naar inhoud

Shevat nieuwsbrief

Shevat 2024 ingezoomd op boom in winterstand
Door Tori Egherman

Deze maand biedt Oy Vey verschillende evenementen voor Joden en aan Joden grenzende mensen in Nederland. Daarnaast werken we samen met Israëli’s en Palestijnen in Nederland aan een wake om ons verdriet te delen en onze gedeelde menselijkheid te verheffen.

Heb je eraan gedacht om je kalenders vooruit te zetten? Ik merkte dat ik nog steeds dingen als 5783 markeerde, terwijl het al maanden 5784 is. Welkom in de nieuwe maand Shevat, waarin we ons voorbereiden op het nieuwe jaar van de bomen, Tu b’Shevat.

Oy Vey zal dit samen met Ruach Shalom vieren met een Tu b’Shevat Seder. Voor de meesten van ons zal dit de eerste keer zijn dat we deelnemen aan dit soort Seder, en we zijn benieuwd.

De traditie van de Tu B’Shevat Seder gaat ongeveer 500 jaar terug tot de tijd van Rabbi Yitzchak Luria (1534-1572), de gerespecteerde Joodse mysticus en rabbi van Safed. Tijdens de seder eten we verschillende symbolische gerechten, allemaal van verschillende bomen, en lezen we uit verschillende teksten die door Ruach Shalom-leden zijn verzameld.

Oy Vey werkt ook samen met Israëliërs en Palestijnen van Standing Together NL, Palestijns Netwerk Nederland en gate48 om een wake te organiseren. Je kunt meer te weten komen op de links hieronder.

Vigil

 

‘Wij verdienen allemaal vrede en gerechtigheid, en daar spreken we ons voor uit.’

Persbericht

Event information

Evenementen

Je kunt al onze evenementen vers en up-to-date bekijken op onze website.

Het Oy Vey Recept

Dit recept komt uit Oy Vey-er Sauci Bosner:

Kook twee zakken bloemkool of een kop bloemkool samen met drie broccolistelen en twee aardappelen.

Blitz blitz blitz en voeg een blik kokosmelk, gehakte hete rode pepers, een stuk verse gember en zoveel knoflook als je wilt toe.

Blitz blitz blitz en voeg gehakte peterselie, dille, koriander of wat voor kruid je maar wilt toe.

Ik doe er op het laatst ook nog wat diepvrieserwten bij!

Voila! Een heerlijke soep!


Korte update: Vredespetitie

We bereiden ons voor om onze petitie voor een staakt-het-vuren aan te bieden aan het Parlement. Het is open voor handtekeningen totdat we het aanbieden. Teken en deel alsjeblieft.


We horen graag van je!

Als je een recept wilt delen, een evenement onder de aandacht wilt brengen of iets hebt waarvan je wilt dat de Oy Vey gemeenschap het weet, stuur ons dan een e-mail! Het is gemakkelijk! klik hier om ons handige formulier te gebruiken.