spring naar inhoud

Sivan - Evenementen, cheesecake en meer!

A group of people sitting on top of the word "sivan" taking selfies and chatting, while a giant cheesecake floats over their heads
Door Tori Egherman

Joods? Joods aangrenzend? Op het Joodse spectrum? Oy Vey heeft evenementen en discussies voor jou! Kom naar Shabbat, Havdalah, Het Joods Manifest en de Deviant Yeshiva. Kom naar één of kom naar allemaal. Je bent van harte welkom. Groot pluspunt: we hebben een cheesecake recept dat je zeker wilt proberen.

Als je nog niet op de nieuwsbrief bent geabonneerd, kun je dat nu meteen doen:


Uw Joodse Horoscoop

De Sefer Yetzira vertelt ons dit over Sivan, de maand waarin we ons nu bevinden:

Gd maakte de letter Zayin (ז) koning over beweging/ En Gd bond er een kroon aan/ En Gd combineerde het ene met het andere/ En met hen/ vormde Gd Gemini in het Universum/ Sivan in het Jaar/ En de linkervoet in de Ziel/ mannelijk en vrouwelijk.

Shavuot gaat helemaal over instemming!

Eerlijk gezegd is dit een feestdag waar ik, de persoon achter het toetsenbord (Tori), niet mee ben opgegroeid. Ik heb het pas onlangs geleerd van degenen onder jullie die het vieren met zuivelproducten zoals cheesecake. [Daarom staat er helemaal aan het einde van de nieuwsbrief een recept voor cheesecake.

Dit is wat ik heb geleerd. Heb je het verhaal gehoord over hoe Gd een berg boven de hoofden van de kinderen van Israël verhief om ons de Torah te laten accepteren? Op dat moment waren we als engelen zonder eigen wil. Wie kan immers het wonder ontkennen van een berg die boven iemands hoofd zweeft? Dat zou belachelijk zijn. Niet anders dan op het spoor staan voor een snel rijdende trein.

Volgens sommige commentatoren, waaronder de beroemde Rashi, is het precies om deze reden dat wij als Joden elk jaar gevraagd worden om in te stemmen met de Tora. Rashi schrijft: “Onze acceptatie was gedwongen [en daarom ongeldig]”. Dus, dat is waar Shavuot voor is: om voortdurend toestemming te geven en te vernieuwen.

Evenementen

Enkele foto’s van onze Pesach Seder

Bekijk de foto’s die Kamran Ashtary, een vriend van Oy Vey, nam tijdens onze Seder.

Link naar Google Drive

 

Oy Vey Recept

Dit is de kaastaart die Tori’s moeder maakt.

Het komt rechtstreeks uit de Philadelphia roomkaas verpakking. Het is misschien niet de mooiste taart ter wereld, maar hij is heerlijk. Je zou kunnen proberen om citroenschil of gember toe te voegen voor een beetje extra heerlijkheid.

Ingrediënten

1-1/2 kopjes graham cracker kruimels – ongeveer 355 ml – en sinds het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten zijn graham crackers hier bijna onmogelijk te vinden. Dus elk knapperig koekje is goed: speculaas, die heerlijke knapperige boterkoekjes die je soms bij de koffie krijgt, zelfs wafelhoorntjes (voor ijs). Je hoeft ze alleen maar te verkleinen tot kruimels in een blender.

3 eetlepels suiker (44 ml)

1/3 kopje boter of margarine, gesmolten (78 ml)

4 pkg. (8 oz. elk) PHILADELPHIA roomkaas, verzacht

1 kopje suiker (200 gram)

1 theelepel vanille (5 ml)

4 eieren (4)

Aanwijzingen

Verwarm de oven tot 150°C.

Combineer grahamkruimels, suiker en boter; druk op de bodem van de 9-inch springvormpan. (springvormpan)

Klop de roomkaas, suiker en vanille met de mixer tot een glad mengsel. Voeg 1 ei per keer toe en mix na elk ei op lage snelheid tot het gemengd is. Giet over de korst.

Bak 55 min. of tot het midden bijna hard is. Ga met een mes langs de rand van de pan om de taart los te maken; laat afkoelen voordat u de rand verwijdert. Koel de cheesecake 4 uur in de koelkast.

Nodig Tori uit om het resultaat te proeven.

cheesecake with a slice missing and blueberries

Werkelijke cheesecake van dit recept, gebakken door Oy Vey-lid Mari.

Check Out Our Discussion on Anti-Semitism 

Who gets to define Jewishness? What is philo-semitism? How can we have better solidarity with other minority groups? Oy Vey hosted an excellent discussion at Pakhuis de Zwijger and you can check it out online:

Samen Tegen Racisme #12: Antisemitisme uitgepakt! (in English)