spring naar inhoud

Tishrei en de 101 sjofar blazen

Tishrei with an illustration of a shofar
Door Tori Egherman

Oy Vey biedt Joodse evenementen en discussies in Nederland.

De illustratie van de shofar hierboven komt uit de Ma’agal kalender van vorig jaar, waar Oy Vey bij betrokken was, en is gemaakt door de kunstenares Sandra Yerushalmi. Wist je dat er 101 shofar-schoten zijn? Wij niet, totdat Lior ons dat uitlegde tijdens onze Tashlich-ceremonie in het Vondelpark. We beginnen met een heel geluid, gaan dan naar verschillende soorten gebroken geluiden en eindigen met de lange blast van Tekiah Gedolah. Lior legde uit dat de klanken ons eigen proces van reflectie en gebed weerspiegelen: hoe we onszelf afbreken, zelfs verbrijzelen in de loop van de heilige dagen en dan heel en compleet eindigen, net als de laatste knal van de sjofar. We hadden 2 prachtige vieringen voor Rosj Hasjana. Eén in het Vondelpark en één speciale Havdalah. We hopen oude en nieuwe gezichten te zien bij de komende evenementen.

Oy Vey Events

Always available fresh online


From Our Members

In the media!

Onze eigen Mari Varsányi werd geïnterviewd voor een stuk over Rosj Hasjana: Joods Nieuwjaar is voor Mari Varsányi ‘een moment om stil te staan bij je intenties’ Lievnath Faber gaf achtergrondinformatie over de betekenis en de praktijk van Rosj Hasjana.

Sukkot in Amsterdam! Het loofhuttenfeest keert terug naar het Waterlooplein!

Honderden jaren waren loofhutten in Amsterdam tijdens Soekot onderdeel van het straatbeeld. Vooroorlogse beelden laten zien hoezeer dit feest onderdeel was van het Amsterdamse straatleven. De Joodse Stad – Vlooienburg en Uilenburg, een project van de UvA, faculteit der geesteswetenschappen, het Joods Cultureel Kwartier en de gemeente Amsterdam, brengt dit straatbeeld voor één week terug naar de oude Joodse wijk door middel van een kunstinstallatie door kunstenaarsduo HertogNadler in de vorm van drie moderne loofhutten. De installatie zal gedurende het feest (29 september 2023-6 oktober 2023) te zien zijn op het pleintje voor de Mozes en Aäronkerk en wordt op vrijdag 29 september om 15:00 uur feestelijk geopend. Buurtbewoners en alle andere geïnteresseerde Amsterdammers zijn van harte welkom om verhalen te horen over de Joodse geschiedenis van Amsterdam of rabbijnen te horen vertellen over de achtergronden van het Loofhuttenfeest. We zoeken nog vrijwilligers om te helpen bij dit bijzondere project door gastheer/-vrouw te zijn voor een of meer tijdsvakken tussen 28 september en 6 oktober. Lijkt dit je leuk? Mail dan naar Julia van der Krieke op j.c.vanderkrieke@uva.nl.

Het Oy Vey Recept

Tori’s grootmoeders gehakte aubergine Aangepast met nieuwe smaken! Toen ik klein was, kon ik geen aubergine verdragen. Toch hield ik van de smaak, vooral van mijn oma’s gehakte aubergine. Toen ik ouder werd, verloor ik mijn intolerantie en begon ik het recept zelf te maken. Zoals alle recepten van grootmoeders is dit een schatting.

INGREDIENTEN

 • 1-2 middelgrote aubergines (afhankelijk van de grootte) Als ze aan de kleine kant zijn, 2; als ze aan de grote kant zijn, 1.
 • 1/2 zoete ui (ik verdraag de meeste rauwe uien niet, maar ik kan wel zoete uien eten), zo klein mogelijk gesneden
 • 1 eetlepel gedroogd limoenpoeder (verkrijgbaar bij Iraanse/Afghaanse winkels zoals De Volkskruidentuin op Kinkerstraat 142-A-B of Roos Markt op Rozengracht 13, beide in Amsterdam) – pas aan naar smaak
 • 1 eetlepel komijnpoeder van goede kwaliteit (pas aan naar smaak)
 • 2 grote lepels heerlijke olijfolie
 • Zout naar smaak

Optioneel

 • Granaatappelpitjes of barbessen (optioneel)
 • Citroensap naar smaak (optioneel)
 • Chilivlokken (optioneel)
 • Verse munt om te garneren (of een ander groen kruid, ook optioneel)

INSTRUCTIES

 • Zet je oven op zijn heetst. Prik met een mes of vork in de aubergines en zet ze dan in de oven tot ze een beetje verbrand lijken aan de buitenkant. De aubergines moeten een beetje verschrompelen. Snipper ondertussen de ui zo klein als je kunt.
 • Haal de aubergines uit de oven. Nadat ze een beetje zijn afgekoeld, splits je ze open en schep je de heerlijke ingewanden eruit. Doe ze in een iets te grote kom.
 • Gebruik een vork of een tweesnijdend hakmes en hak of moes de aubergine.
 • Voeg de olijfolie en de limoenpoeder en komijn toe en meng door elkaar.
 • Voeg de uien toe, meng door elkaar
 • Voeg zout naar smaak en de optionele ingrediënten toe en meng.
 • Ik serveer het graag met een garnituur van verse munt.Dit is een makkelijk recept.

Ik hoop dat je ervan geniet! Tori