spring naar inhoud

Verdriet, Shabbat, Pride, Trots, Bananenijs

line of stones on an olive-green background
Door Tori Egherman
Joods? Joods aangrenzend? Op het Joodse spectrum? Oy Vey heeft activiteiten en discussies voor jou!

Join Us!

Er komen binnenkort drie evenementen aan: Erev Pride Walk Shabbat, Pride Walk en de laatste online sessie van de Deviant Yeshiva. Doe mee met één of alle drie! Deze maand zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met het organiseren van de Pride Walk op 22 juli. Ben jij dit? Neem dan contact op met tori@oyvey.nl. Als je nog niet geabonneerd bent op de nieuwsbrief, kun je dat nu meteen doen:  

Over verdriet en trauma

Deze week begint een rouwperiode, ogenschijnlijk voor de verwoesting van de tweede tempel. Maar wat als we niet rouwen om het verlies van de tempel? Hoe markeren we deze tijd van rouw? Vorig jaar kwamen verschillende mensen die samen studeerden aan Ze Kollel samen om na te denken over de betekenis van Tisha b’Av (26-27 juli 2023), die de verwoesting van de tweede tempel markeert. We werden aangespoord door de vraag: Hoe vinden we betekenis in Tisha b’Av? Vriendin van Oy Vey Yona-Dvir schreef:   Er is een echt gevoel van verdriet om de verwoesting van de Tempel, maar dat gevoel is weer een metafoor voor verdriet zelf, voor het verlies zelf, of dat nu van een mens is, een huis, of een ecosysteem. En ik denk dat het me ook helpt om te onthouden dat de meeste van de vreselijk trieste kinot en piyutim [rouw- en liturgische gedichten] die we op Tisha B’Av lezen niet zijn geschreven door mensen die de verwoesting van de Tempel zelf hebben meegemaakt – maar eerder door mensen die pogroms, antisemitisme, nationalisme, haat in allerlei vormen, of misschien homofobie, hebben overleefd? You can read what others wrote here: In het nederlands and in English

Tori’s Banana Ice Recipe!

Tori eating banana ice
Tori enjoying a bowl of banana ice
Ons recept van de maand is supermakkelijk, veganistisch en suikervrij! Het is bananenijs! Hiervoor heb je een blender of keukenmachine nodig. Snijd een paar rijpe bananen in plakjes en vries ze in – 4 rijpe bananen maakt meer dan je zou verwachten. Als ze bevroren zijn, mix je de bananen samen tot ze romig zijn. Een beetje veganistische kokosyoghurt of vette kokosmelk kan worden gebruikt om de blender op gang te brengen en is een briljante toevoeging. Tori gooide er ook een paar kardemompeulen in, wat een perfecte smaak bleek te zijn om aan het bananenijs toe te voegen. Je kunt ook bevroren aardbeien of mango aan de mix toevoegen voor wat extra pit. De bananen maken het romig en heerlijk. En het past goed bij falafel.   Meteen eten. Nodig Tori zoals gewoonlijk uit om te proeven.  

Check Out Our Discussion on Anti-Semitism

Who gets to define Jewishness? What is philo-semitism? How can we have better solidarity with other minority groups? Oy Vey hosted an excellent discussion at Pakhuis de Zwijger and you can check it out online: Samen Tegen Racisme #12: Antisemitisme uitgepakt! (in English)