spring naar inhoud

Persbericht: Gezamenlijke wake Palestijnen en Israëliërs

gezamenlijke wake palestijnen en israeliers zaterdag 20 januari 2024 amsterdam
Door oy vey

PERSBERICHT

Amsterdam, 20 januari 2024 – Tientallen Palestijnen en Israëliërs met grote zorgen over de oorlog in Gaza komen bijeen voor een gezamenlijke wake voor de Stopera in Amsterdam. Zij roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, een einde aan het massale geweld tegen Palestijnse burgers en wederzijdse empathie en erkenning.

Voor de organisatoren, allen met een Palestijnse of Israëlische afkomst en woonachtig in Nederland, is het duidelijk: de oorlog die de Israëlische regering voert in Gaza moet onmiddellijk stoppen. Eerder riepen zij in een open brief in het Parool de Nederlandse regering al op om zich actief in te zetten voor een staakt-het-vuren. Geïnspireerd door vredesinitiatieven binnen en buiten Israël slaan zij nu de handen ineen met de progressieve Joodse organisatie Oy Vey, het Palestijns Netwerk Nederland en gate48 voor een wake. In de wake staan Palestijnse en Israëlische stemmen voor een gezamenlijke weg vooruit centraal, maar iedereen die bezorgd is over de oorlog wordt uitgenodigd om aan te sluiten.

‘We zijn allemaal aangedaan door de verschrikkelijke Hamas-aanval van 7 oktober en de gijzeling van meer dan tweehonderd mensen. Dat die aanval wordt aangegrepen als legitimering voor het doden van meer dan twintigduizend mannen, vrouwen en kinderen in de Gazastrook, is voor ons ondraaglijk. We zijn des te meer onthutst door de genocidale retoriek jegens Palestijnen die we herhaaldelijk horen van leden van de Israëlische regering. De Israëlische regering verkiest wraak tegen Palestijnen boven het veilig terugkrijgen van de gegijzelden. Door haar weigering om de bezetting te beëindigen, gerechtigheid en genoegdoening te bieden aan Palestijnen, brengt de Israëlische regering haar eigen bevolking steeds opnieuw in gevaar,’ aldus Zohar Ianovici.

‘Ik ben een Palestijn met Israëlisch staatsburgerschap. Ik ben familieleden verloren in Gaza en ik voel het leed van mijn familie en vrienden in Israël. De huidige situatie is hartverscheurend en er is geen enkele rechtvaardiging voor. De enige weg vooruit is met elkaar in gesprek gaan, bruggen bouwen: dat zit in mijn DNA. Ik streef naar gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid voor iedereen die leeft tussen de rivier en de zee, ongeacht hun religie, etniciteit, kleur, geslacht of seksualiteit. Wij verdienen allemaal vrede en gerechtigheid, en daar spreken we ons voor uit,’ voegt Sliman Abu Amara daaraan toe.

De organisatoren herhalen met klem hun eerdere oproep aan de Nederlandse regering om aan te dringen op een staakt-het-vuren. Daarnaast eisen zij de vrijlating van alle Israëlische gegijzelden en Palestijnse politieke gevangenen, een einde aan de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de belegering van Gaza, en onderhandelingen voor een vreedzame toekomst voor alle inwoners van het gebied.

Lilit Zeltsburg, Oy Vey:

‘Miljoenen Israëli’s en Palestijnen verdienen beter dan dit. De bezetting is de grootste bedreiging voor de Israëlische democratie. Meer dan dat: het vernietigende geweld tegen Palestijnen raakt ook aan onze menselijkheid. Maar de realiteit is dat die miljoenen mensen helemaal nergens heen gaan. Er is een visie nodig voor een gezamenlijke toekomst voor die mensen, voor vrede, vrijheid en rechtvaardigheid. Door hier samen voor te staan zijn wij het levende bewijs dat die visie bestaat.’