13 Okt - Lokale Lulav Workshop
Privé locatie in Amsterdam
13/10/2024 14:00Locatie wordt gemaildOy Vey biedt Joodse activiteiten en leermogelijkheden in Nederland. Doe mee met onze komende workshop lulav maken voor alle leeftijden ter gelegenheid van Loofhuttenfeest .
Loofhuttenfeest (Soekkot) komt eraan. We stellen ons voor dat dit een groot feest was dat het einde van de oogst markeerde, met veel eten, muziek en rust. Mensen kwamen samen in geïmproviseerde hutten (soekot!) om samen feest te vieren. Deze feestdag herinnert ons eraan dat wij ooit mensen waren die de tijd markeerden door oogsten en planten en de afwisseling van de seizoenen.
Op Loofhuttenfeest bouwen veel Joden nog steeds hutten met roeven van losse takken die de hemel laten zien. Sommigen wonen er zelfs zeven dagen lang in.
De lulav
Een overblijfsel van de magie van Sukkot is het zwaaien met de lulav en het ruiken aan de etrog. Wat is een lulav? Hier is de definitie van Wikipedia:
Lulav ([lu’lav]; Hebreeuws: לולב) is een gesloten vrucht van de dadelpalmboom. Het is een van de vier soorten die gebruikt worden tijdens de Joodse feestdag Sukkot. De andere soorten zijn hadass (mirte), aravah (wilg) en etrog (citroen). Wanneer ze samengebonden zijn, worden de lulav, hadass en aravah meestal “de lulav” genoemd.
De etrog is een citrusvrucht die lijkt op een grote citroen.
Het ritueel dat we doen bestaat uit het zwaaien met de lulav en het zeggen van een zegen. We zwaaien hem omhoog, omlaag, naar rechts en naar links. Lees meer op My Jewish Learning.
Hoe zouden een diasporische lulav en etrog eruitzien?
Wat als we er een moesten maken met de materialen die we hier in Nederland hebben? Wat zouden we gebruiken in plaats van een palmblad? In plaats van mirte? Zouden we nog steeds wilg gebruiken? En hoe zit het met de etrog?
We gaan samen onze eigen lulavs maken tijdens de workshop Lulav maken op 13 okt. Dit is echt een evenement voor alle leeftijden. Doe alsjeblieft mee. Het wordt leuk! En er zijn snacks!
Geïnspireerd door het Local Lulav project van Rakia Sky Brown, Gabi Kirk, Noah Rubin-Blose en Miriam Saperstein. Lees er meer over op Jewish Currents.
Vraag je je af of je welkom bent?
Zoals bij alle Oy Vey evenementen hoef je helemaal niets van Soekkot of lulavs te weten om mee te doen.