spring naar inhoud

Oy Vey, wie zijn we?

Oy Vey becomes what its members and volunteers make of it. Meet some of the people whose contributions make the magic happen.

Eva de Haan is een geboren en getogen Amsterdammer. Ze heeft een Master in anthropologie en richtte haar onderzoek met name op hedendaags Joodse cultuur en identiteit. Eva is sinds 2020 betrokken bij Oy Vey en geeft enorm om het maken van een open en progressieve ruimte zoals Oy Vey. Ze is activist voor allerlei maatschappelijke kwesties, houdt van een feministische rant op z'n tijd, en is veel van haar tijd kwijt aan mijmeren en praten over wat het nou is om Joods te zijn. In haar vrije tijd houdt ze van lezen, bakken, lange avonden aan zee met vrienden, en chillen met haar kat Mollie.

Favoriete bagel: (Controversieel) kaneel rozijn
Huidige obsessie:Een perfecte babka bakken

Yonathan Busquila Listik is geboren in Brazilïe, maar hij heeft z'n twijfels over waar hij vandaan komt. Zijn familie is Marokkaans en hij houdt van het eten, dus als hij zou mogen kiezen zou hij dáár vandaan komen. Hij houdt van alle soorten bagels. Met boeken is hij een beetje kieskeuriger (maar dat valt ook mee).

Yonathan studeert en geeft les in filosofie. Mensen denken vaak dat hij dingen weet, maar dit is een veelvoorkomend misverstand. Daarom is hij het Deviant Yeshiva project begonnen, met als doel om te demonstreren dat hij (en iedereen) eigenlijk helemaal niets weten. Het project is een alchemistisch proces waarin wij, naarmate wij meer meer lezen, alsmaar onwetender worden. Het ultieme doel: complete verwarring.

Huidige obsessie: Op dit moment, en mogelijk voor altijd, geobsedeerd met Water Benjamin's werk.

Favoriete bagel: Alle bagels zijn gelijk: ''Vraag niet wat je bagel voor jou kan betekenen, maar vraag wat jij voor je bagel kan doen. En het antwoord is: Eet hem op!

Jelle Zijlstra is een Nederlands-Joodse activist en community organiser en werkt voor Greenpeace. Opgeleid als theaterregisseur heeft Jelle meegewerkt aan talrijke theaterprojecten over sociale vraagstukken zoals armoede, de positie van vluchtelingen en de problematiek rondom WO2 herdenkingen in Nederland. Ook is hij betrokken bij Queers 4 Climate, een grassroots groep die zich verdiept in de raakvlakken van de klimaatcrisis en de positie van queergemeenschappen wereldwijd. Zijn Joodse en queer identiteit zijn diep verweven met zijn activisme. Jelle houdt van lange wandelingen door de natuur en koken voor zijn vrienden. Verder is hij een senior Landecker fellow bij Humanity in Action.

Favoriete bagel: de klassieke met sesam

Huidige obsessie: zijn kat Levi

Tori Egherman is een plattelandsjood met plattelandsjoodse ouders die afstammen van mensen die woonden in shtetls zo klein dat ze op kaarten amper te vinden waren. Tori vind alles interessant en nu ze oud is verwarren sommigen dat met expertise in plaats van wat het eigenlijk is: nieuwsgierigheid zonder grenzen. Ze werkt momenteel aan het Joods Manifest, een collaboratie met Joodse en Joods-nabije mensen in Nederland. Tori geeft mede leiding aan de tweewekelijkse gesprekken die gericht zijn op het bouwen van een gemeenschap en het samen maken van een document waarin ze hoopt de hoop, angsten en dromen voor de toekomst van de Joodse gemeenschap in Nederland te vatten.

Favoriete bagel: pompernikkel rozijn (afkomstig van Ess-a-Bagel New York).
Huidige obsessie: Daniel Boyarin en zijn boek: The No State Solution.

Lievnath Faber is mede-oprichten en programmadirecteur bij Oy Vey. Ze is een Joodse lerares en activist, kraamvrouw en doodsdoula, en ritualiste. Ze heeft een Onderzoeksmastergraad in de kunsten van de UvA en is een senior Landecker Democracy genoot bij Humanity in Action die schrijft over de intersectie van anti-racisme anti-semitisme in Europa gespecialiseerd in Nederland. Ze verweeft Joods activisme, levenscyclusbewustzijn en ritueel samen om blijvervullend en versterkt Joods leven in Europa te creëren. Ze is opgeleid tot mikveh begeleidster en rouwceremoniemeesteres en deel van de faculteitsstaf van Ze Kollel, het intense pan-Europese Joodse onderwijsprogramma, dat Oy Vey mede heeft opgericht. Ze is rabijn in opleiding bij ALEPH, de Alliance for Jewish Renewal.

Favoriete bagel: Pindakaas bagel.

Huidige obsessie: Magie en bezweringen in Joodse bronnen

Charley is een Amsterdamse film- en cultureel programmeur en doet marketing bij documentaire filmdistributeur Cinema Delicatessen. Het waren challes die Charley liet kennismaken met Oy Vey en een protestbord met ‘Jews 4 Black Lives’ op de Black Lives Matter demo die ervoor zorgde dat ze betrokken raakte. Solidariteit en openheid zijn nog steeds belangrijke speerpunten die terugkomen in het filmfestival, werk voor de*beweging en activisme voor sociale rechtvaardigheid. De challes komen dan weer terug in Charley’s privéleven aangezien ze graag kookt en eet!

Lievelingsbagel:  allemaal
Huidige obsessie: hmmmm....

Mijn Joodse wortels zijn mijn Amsterdamse en socialistische wortels. Er is veel gebeurd in deze stad; we hebben ‘t allemaal meegemaakt, er aan meegedaan. Drama? Ja... maar ik beschouw me gezegend op volwassen leeftijd nog een hele kant van mijzelf te mogen kunnen gaan ontdekken en ontwikkelen.

Na omzwervingen in politiek en maatschappelijk werk ben ik nu ere-voorzitter in ruste van de Stichting Goudvissen zonder Watervrees, op me zolder ligt zelfs ergens een zwemdiploma. Bagels hadden we niet in Amsterdam Noord, maar wel patat.

Muziek maak ik wel eens, de laatste tijd vertaal ik zo nu en dan oude Joodse (strijd) liedjes.

Maar waar je me altijd voor kan wakker maken is esoterische geschiedenis. Ik kan helemaal opgaan in de sociale geschiedenis van Hebreeuwse volkeren in de millennia vóór het koninkrijk.