Oy Vey activiteiten in shevat / februari
Joods, nieuwsgierig naar Joden of Joods aangrenzend? Benieuwd wat er te doen is in Amsterdam in Shevat / Feb? Oy Vey heeft een paar ideeën.
Deze maand brengt ons Tu b’Shevat, een nieuw jaar voor de bomen (15 Shevat / 6 feb), Primo Levi’s Yarzheit (12 Shevat / 3 feb), en Internationale Holocaust Herdenkingsdag (5 Shevat / 27 jan).
Voor velen van ons is de afstand tussen de bevrijding van Auschwitz 78 jaar geleden en nu een levende afstand: een ouder, een grootouder, een broer of zus, een vriend, een familielid. Het is zo’n korte afstand van de Shoah tot vandaag. De gevolgen zijn nog lang niet voorbij voor Joodse gemeenschappen overal, vooral hier in Nederland.
We weten dat we dit niet hoeven uit te leggen.
Bij Oy Vey willen we nieuwe en oude manieren vinden om samen Joods te zijn, in gemeenschap, verbonden met het verleden en verder in de toekomst. We zoeken naar manieren om dit samen te doen, in gesprek met jou. Ons doorlopende project, Het Joods Manifest, draait om het bespreken van onderwerpen die belangrijk zijn voor Nederlandse Joden en andere Joden die in Nederland wonen. We komen hier 2x per maand bij elkaar voor discussies over joods zijn. Eén keer online en één keer face-to-face. En dat doen we tot eind mei.
Meld je aan om deel uit te maken van de discussie. Jouw stem is belangrijk! Lees hier meer.
EVENEMENTEN
30 Jan, AMSTERDAM – 19:00 – 21:00 – Het Joods Manifest – Een kans om in contact te komen met andere Joodse mensen in Nederland over hoe het is om hier Joods te zijn. Kom één! Kom allemaal! Meld je hier aan.
1 feb, KRITERION AMSTERDAM, vertoning van Shiva Baby om 21:15, meer informatie op de Kriterion website.
5 feb, AMSTERDAM – 14:00-15:30: allereerste sessie van The Deviant Yeshiva Reading Group, schrijf je hier in om mee te doen.
10 feb, AMSTERDAM – 18:00-22:30: Shabbat Potluck! RSVP hier
18 Feb, AMSTERDAM – 19:15-21:30: Havdalah Meditatie. Meld je hier online aan.
19 Feb, ONLINE – 14-15:30: Het Joods Manifest. Deel je gedachten over Joods zijn in Nederland!
26 feb, ONLINE – 14-15:30: De Deviant Yeshiva gaat online in première! Registreer hier.
27 Feb, AMSTERDAM – 19 – 21:00: We zijn weer face-to-face voor Het Joods Manifest. We willen van je horen!
Oy Vey Recept
Georgische bonen met zure (of zoetzure) pruimensaus
Tijd voor smaak! Geheel volgens deze traditie bieden we een recept gebaseerd op Claudia Roden’s recept voor Georgische bonen met zure pruimensaus.
Ingrediënten:
500 g zwarte bonen of kidneybonen – beide zijn heerlijk
500 g pruimen – als je wat gedroogde pruimen in het mengsel doet, is het iets zoeter
Een bosje koriander
Een paar takjes munt
Zout naar smaak
Chilipeper naar smaak (als je gerookte chilipepers of gerookte cayenne hebt is het echt een genot)
Citroensap als je dat lekker vindt (en wij vinden dat lekker!)
Minstens 3 teentjes knoflook
Instructies
Kook de bonen tot ze gaar zijn
Hak de munt, koriander en knoflooktenen fijn en zet apart.
Stoom de pruimen met de chilipepers tot ze glazig worden
Voeg de kruidenmix toe en zet het vuur uit
Een paar minuten voordat je klaar bent om de bonen te serveren, meng je de pruimensaus erdoor.
Voila! Smakelijk!
Georgische bonen met zure (of zoetzure) pruimensaus
Tijd voor smaak! Geheel volgens deze traditie bieden we een recept gebaseerd op Claudia Roden’s recept voor Georgische bonen met zure pruimensaus.
Ingrediënten:
500 g zwarte bonen of kidneybonen – beide zijn heerlijk
500 g pruimen – als je wat gedroogde pruimen in het mengsel doet, is het iets zoeter
Een bosje koriander
Een paar takjes munt
Zout naar smaak
Chilipeper naar smaak (als je gerookte chilipepers of gerookte cayenne hebt is het echt een genot)
Citroensap als je dat lekker vindt (en wij vinden dat lekker!)
Minstens 3 teentjes knoflook
Instructies
Kook de bonen tot ze gaar zijn
Hak de munt, koriander en knoflooktenen fijn en zet apart.
Stoom de pruimen met de chilipepers tot ze glazig worden
Voeg de kruidenmix toe en zet het vuur uit
Een paar minuten voordat je klaar bent om de bonen te serveren, meng je de pruimensaus erdoor.
Voila! Smakelijk!
(Adapted from The Book of Jewish Cooking by Claudia Roden)
Subscribe to the Newsletter