spring naar inhoud

Leer Talmoed! Maak uienbrood

Oy gevalt! I'm late for Talmud
Door Tori Egherman

Het is midden Av en tijd voor een herinnering aan wat Oy Vey in petto heeft.

7 AUG INSCHRIJVINGEN VOOR HET NIEUWE SEMESTER VAN ZE KOLLEL!

Ken je het Oy Vey partnerproject Ze Kollel? Het is de eerste inclusieve kollel in Europa, met wekelijkse sessies Talmoedstudie online en in-persoon. Ze Kollel maakt zich op voor haar 8e semester van Torah- en Talmoedstudies in heel Europa, en jij kunt daar deel van uitmaken! Ze Kollel is een pan-Europese gemeenschappelijke leerruimte gericht op diepgaand, toegewijd Joods leren en een broedplaats voor het ontwikkelen van nieuw talent en creatieve, in Europa gevestigde leraren die geworteld zijn in de Joodse traditie. Het is een samenwerking tussen Hillel Deutschland en Oy Vey Amsterdam.

Het herfstsemester van Ze Kollel loopt van 11 september tot 18 december 2023. Ze Kollel komt elke maandag samen van 9:15 – 13:00 CET, behalve op 25 september (Yom Kippur) voor een totaal van 14 sessies. We zullen het eerste hoofdstuk van Baba Batra bestuderen, het boek over burgerlijk recht, te beginnen met twee buren die een muur bouwen in hun achtertuin. Is een muur een legitiem middel om onze intimiteit te beschermen, of is het eerder een middel om degenen die we op afstand willen houden te controleren? Waarom hebben we grenzen nodig? En wie mag ze stellen? Aan het eind van het semester komen de deelnemers bij elkaar voor een shabbaton in Berlijn (15-17 december) en schrijven ze hun eigen commentaar op ons hoofdstuk uit de Talmoed.

Je kunt hier meer lezen over het 8e semester van Ze Kollel: LEES MEER.  


Oy Vey Events

Ben je in de buurt deze regenachtige augustus? Kom dan op 18 augustus naar onze maandelijkse Shabbat potluck in Amsterdam! We willen je zien! Register for updates and more information.

 


Het Oy Vey Recept

Het recept voor deze nieuwsbrief komt van Oy Vey-lid Ruth Carlitz, en het is een goed recept. De “ik” is haar moeder, wiens recept dit is.

UIENBROOD VAN DE MOEDER VAN RUTH

DROGE INGREDIËNTEN:

1 pakje actieve droge gist (ongeveer 2 theelepels)

4 kopjes bloem (500 gram)

1/4 kopje suiker (32 gram)

1/2 theelepel zout

NATTE INGREDIËNTEN:

½ kop melk (120 mil)

3/4 kopje water (180 mil)

1/4 C boter (gebruik altijd boter, geen vervangers) (32 gram)

1 ei

VULLING:

1/4 kop boter (32 gram)

1 flinke maar niet te grote fijngesneden ui

1 teentje fijngehakte knoflook 1 eetlepel geraspte parmezaan of romano

1 eetlepel maanzaad (Tori’s noot: de horror!)

1 theelepel paprikapoeder

Smelt de boter in een steelpan; voeg de overige ingrediënten toe zodra de boter vloeibaar is. (denk eraan dat je de ui etc. nu nog niet kookt.) Meng goed.

Oven op 175 graden. Een groot of 2 kleine broden – wij doen altijd 1 groot.

Vet een bakplaat in. Meng in een grote kom gist, zout, suiker en 2 c bloem (250 gram).

Verwarm melk, water en boter in een pan tot ze warm zijn, niet heet (boter moet smelten, maar hoeft niet helemaal te smelten). Voeg de vloeistof toe aan de droge ingrediënten en meng goed.

Voeg nog een kopje bloem (125 gram) en het ei toe. Blijf mixen/kneed totdat alle bloem is toegevoegd.

Als je eenmaal begint te kneden, kneed dan minstens 10 minuten.

Voeg zo min mogelijk bloem toe boven de 4 kopjes (je zult wat moeten toevoegen, maar niet te veel). Dek af (ik gebruik een plastic zak die ik openscheur – vreemd genoeg plakt die minder aan het deeg dan plasticfolie doet – en leg daar een opgevouwen theedoek overheen).

Laat rijzen op een warme plek tot het luchtig is en verdubbeld in omvang – 1 tot 2 uur, waarschijnlijk dichter bij 1 uur.

Stamp het deeg los. Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak tot het niet meer plakkerig is.

Rol uit tot een rechthoek van 18 x 12 (45,72 x 30,48 cm). Snijd in de lengte in 3 lange repen. Verdeel de vulling in drieën en leg de vulling in het midden van elke strook. Knijp de stroken samen zodat ze elk een buis vormen gevuld met vulling, en plak de uiteinden dicht.

Vlecht de 3 rollen samen op de voorbereide koekjesplaat. Dek af en laat op een warme plek rijzen tot ze luchtig en verdubbeld zijn, 45-60 minuten. Bestrijk met losgeklopt eiwit.

Bak 30-35 minuten op 175°C tot ze goudbruin zijn – controleer of ze gaar zijn (de bodem moet hol klinken als je erop tikt.)

Als je dit maakt en toevallig de maanzaadjes weglaat (Tori is daar ernstig allergisch voor), nodig Tori dan gerust uit om te proeven. Geniet anders alleen of met vrienden die maanzaad kunnen eten!