spring naar inhoud

Joodse evenementen in Nederland voor adar 1 - feb 2024

Adar 1 is the month we are in. In the background is a black and white image taken by the monument to Jewish resistance which is located in Amsterdam by the Amstel river.
Door Tori Egherman

Oy Vey organiseert Joodse evenementen in Nederland. We heten je van harte welkom. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven:


We zitten in een “zwanger jaar”, wat betekent dat de Joodse kalender een extra maand krijgt om gelijk te lopen met het zonnejaar. We noemen deze maand Adar 1. In de maand daarna krijgen we de oorspronkelijke Adar, de maand waarin we “vreugde verhogen” en Purim vieren.

Save the date: Nu we het toch over Poerim hebben, misschien wil je de datum vastleggen voor een beslist volwassen en queer Poerimfeest op 23 maart. Details volgen!

Deze maand hebben we een heel weekend vol evenementen rond de verjaardag van de Februaristaking op 25 februari. Hier is een kort overzicht:

Potluck Shabbat

We nodigen je uit voor een maandelijks shabbatdiner vol gezelligheid, nieuwe en oude tradities en lekker eten. Dit is een kans om in contact te komen met anderen en samen te komen als een gemeenschap. Als je een traditie, lied of gedicht hebt dat je wilt delen, breng het dan mee.

Datum: 23 februari
Tijd: Deuren open rond 18.15
*Het evenement van deze maand is in een privéwoning met trappen.
Register for more details


Havdalah Reimagined

Kom op zaterdagavond 24 februari bij ons voor een Havdalah meditatie om het moment te markeren tussen de rust van Shabbat en het begin van de week, waarin we terugkeren naar onze nooit aflatende-to-do-lists.

Datum: 24 februari
Tijd: 19.15-21.30
Register for more details


IWalk ‘Joods verzet in Amsterdam’

Loop mee met Oy Vey en leer over het Joodse verzet in Amsterdam. We nemen de tour die is ontworpen door onze eigen Mari, die in het Nederlands en Engels is.

Datum: 25 fegruari
Tijd: 12:30
Register for more details


Deviant Yeshiva Special Session on Judeo Anarchy

Come talk about the judeo-anarchist possibility with Oy Vey’s very own philosopher, Yoni Busquila,  a lecturer at Leiden University.

Date: 3 March
Time: 15.30
Register for more details

Beautiful deep blue and purple plums

Oy Vey Recept

Dit recept komt uit Oy Vey-er Chana Dvora / Hannah Dawn!

Kip met pruimen

** Kip kan vervangen worden voor een veganistisch alternatief, bijvoorbeeld kikkererwten

Prep

Maak eerst een paar saffraandraadjes door ze te weken in heet water. Laat de saffraan apart terwijl je andere voorbereidingen treft.

Snijd een grote gele ui en 2-4 teentjes knoflook in blokjes. Snijd 2-4 verse pruimen doormidden, verwijder de pit en snijd de helften weer in plakjes.

** Als er geen verse pruimen in het seizoen zijn, kun je ook pruimen gebruiken. Als je pruimen gebruikt, hoef je ze niet in blokjes te snijden (hoewel het misschien beter is om de pit te verwijderen) en over het algemeen moet je er meer gebruiken. Zorg ervoor dat je ze van tevoren laat weken (3-6 uur).

Snijd 1-2 kipfilets in blokjes. Als je kikkererwten gebruikt, laat ze dan van tevoren goed weken, bijvoorbeeld een nacht (of koop voorgeweekte).

Cook

Fruit de knoflook en uien samen licht in een koekenpan. Wanneer de uien zacht worden, voeg je 1 eetlepel kurkuma, 1 theelepel gemalen korianderzaad en 1 theelepel kaneel toe. Let op dat de specerijen niet verbranden – roer goed en zet het vuur lager als dat nodig is.

Voeg nu de kip toe. Zorg ervoor dat de kip gelijkmatig gaart. Zodra de kip ‘gaar’ is, voeg je een klein blikje tomatenpuree toe en roer je alles goed door elkaar.  Giet er vervolgens heet water bij, genoeg om de kip goed te bedekken. Je kunt ook groentebouillon gebruiken, dan hoef je later waarschijnlijk geen zout toe te voegen. Als je verse pruimen gebruikt, is dit het moment om ze toe te voegen. Dek de koekenpan af met een deksel en laat het geheel 20-30 minuten op een zacht vuurtje garen.

Als je pruimen gebruikt, voeg ze dan toe na de eerste kooktijd. Voeg nu 1/2 eetlepel honing (of rietsuiker) toe, gevolgd door de gebrouwen saffraan. Roer door. Doe het deksel weer op de pan en laat nog ongeveer 10 minuten koken. Het is normaal dat het water zal inkoken, waardoor er een saus ontstaat – maar het mag niet helemaal verdampen.

** Als je kikkererwten gebruikt, kan de kooktijd langer zijn, afhankelijk van hoe lang ze geweekt zijn.

Kan worden geserveerd met rijst, aardappelen of brood. Garneer naar eigen smaak met gehakte koriander en/of granaatappelpitjes.

Tori zegt, yum en wacht om uitgenodigd te worden voor het eten.


From our members

The Last Ecstatic Days

Sunday February 11 at 7:00 PM cet.
https://givebutter.com/screeningwithdanielandlievnath

Together with the extraordinary Danya Voskoboynik, Lievnath is hosting a virtual screening of the film The Last Ecstatic Days by Scott Kirschenbaum: a film about dying and dying well.

What if death is our portal to life? Together we’ll be hosting a space to breathe and be with the stunning testimony of Ethan Sisser.

This the European pre-premiere of the film, before it comes out. It also is a fundraiser to raise the necessary funds to enable this film to come out and to be shared and viewed widely.

This film is for everyone. We are all going to die. And we have beloveds and friends and family who have died, are dying, will die at some point. Let’s talk about what this could look like.

Contact: lievnathfaber@gmail.com


Nieuwe cursus groep van Tali Gross: Wellbeing gebaseerd op Kabbala en joodse wijsheid.

De cursus zal online plaatsvinden op de donderdag avonden en zal bestaan uit 5 bijeenkomsten van 2 uur. We werken in niet al te grote groepen zodat er veel individuele aandacht en inbreng is in de bijeenkomsten. Het is een interactieve cursus waarin je vooral de tools krijgt om zelf aan het werk te gaan met de methodiek die gebaseerd is op de Kabbala. De lessen zullen opgenomen worden, zodat je in het geval je een les mist je deze terug kunt kijken. Het leren van de methodiek is een beoefening, wat ook inhoudt dat je vooral tussen de sessies door met opdrachten in je eigen leven aan het werk gaat.

Van 20.00-22.00

De data zijn:
15 feb
22 feb
29 feb
7 maart
14 maart

De kosten voor de cursus zijn 300 euro voor 5 sessies. Voor meer informatie, neem contact op met Tali at taligross@hotmail.com


Kabbalat Shabbat met Ruach Shalom

Vrijdag 23 februari, vanaf 19.00 uur, onder leiding van Lior.

We zullen samenkomen om de Shabbat te verwelkomen met liedjes, gebeden, en inzichten in de parasha. Dit wordt gevolgd door een potluck-dinner. Probeer vóór de starttijd aanwezig te zijn, via Zoom of in persoon. Meld je aan als je komt en geef aan wat je te eten meebrengt. Dan sturen wij je een e-mail met het adres.

Je kunt persoonlijk of via Zoom aanwezig zijn. De locatie is zonder trappen bereikbaar. Meld je aan via https://bit.ly/ruachshalomnl, dan ontvang je de locatie en de Zoom-link.


Limmoed Netherlands

On the 18th of February Limmoed Netherlands is hosting a day of Jewish learning. Oy Vey’s own Yonathan Listik will be talking there along with many others. You can register and find out more on the website: https://limmoed.nl/


De geheim van het mikwe

Dinsdag 27 februari 20:00 – 22:00 in Amsterdam

Altijd al nieuwsgierig geweest naar het Joods reinigingsbad, ofwel het mikwe? Wat is het? Wanneer ga je erin? En, waarom eigenlijk?

Al duizenden jaren maken Joodse vrouwen en soms ook mannen gebruik van het mikwe. Het vormt een centraal onderdeel van de Joodse rituelen en gebruiken. Mikwes zijn overal aanwezig. Zo vinden we er eentje op het bergplateau van Massada bij de Dode Zee, toch geen plek met overvloedig veel water. Maar blijkbaar vonden de voor de Romeinen gevluchte Zelote het mikwe zo belangrijk dat ze er zelfs daar eentje bouwden.

En natuurlijk had vroeger (en voor een deel nog steeds) iedere serieuze synagoge een eigen mikwe.

Het mikwe staat vooral bekend als het rituele bad waar de vrouw na de menstruatieperiode weer rein wordt. Maar dat gaat voorbij aan de vele functies en de rijke historie van het mikwe.

Lievnath Faber is sinds jaar en dag een mikwe-fan. Ze heeft haar mikwe begeleidingsopleiding bij Rising Tide gedaan en begeleidt nu zelf mensen die het mikwe in willen om een belangrijk moment te markeren.

Ze legt je op deze avond alles uit over de basis van het mikwe in de Joodse traditie. En als het een beetje meezit, kan ook hedendaags mikwe worden bezocht.

Deelnemers aan deze cursus ontvangen gratis het interessante boekje “Majiem Chajiem, het mikweboekje” van de hand van rabbijn Esther Hugenholtz te waarde van € 6,75.

Contact: lievnathfaber@gmail.com


Als je iets wilt toevoegen aan onze volgende nieuwsbrief, gebruik dan dit formulier.

Bijdragen zijn welkom en nodig. Ze helpen ons om evenementen, bijeenkomsten en discussies te organiseren. Overweeg een donatie.

Please contribute

Een onafhankelijk, eigenzinnig en uitgesproken Joods filmfestival organiseren is niet eenvoudig. Daarom zijn wij begonnen met een crowdfundingcampagne. Jouw donatie helpt ons om van Oy Vey Film een glansrijk (en terugkerend) succes te maken. Alle beetjes helpen!